Model obračuna plaće – bruto/neto: izračunajte sami svoju (buduću) plaću!

Na našem portalu objavili smo upravo i model obračuna plaće (Excel, .xlsx) u kojem možete izračunati bruto odnosno neto iznos svoje sadašnje ili, budući da krećete u poduzetničke vode, buduće plaće.

Najniža plaća u Hrvatskoj. Trenutno je propisana najniža bruto 1 plaća za puno radno vrijeme (40 sati tjedno) u iznosu 3.017,61 kn odnosno za vas kao poslodavca 3.476,29 kn u bruto 2 iznosu. Za radnika koji je samac iz Osijeka, primjerice, uz prirez 13%, ona iznosi 2.385,06 Kn. No ukoliko ugovorite rad na pola radnog vremena (20 sati tjedno), tada je najniža bruto 1 plaća za nepuno radno vrijeme 1.508,81 kn itd.

Olakšice za prvo zaposlenje. Ukoliko zapošljavate osobu kojoj je to prvo zaposlenje, tada prvih 12 mjeseci imate olakšicu na način da niste obvezni obračunavati i uplaćivati doprinose na plaću 🙂 (to je onih 15,2% između bruto 1 i bruto 2). U našem gornjem primjeru to je iznos od 458,68 kn mjesečno odnosno 5.504,16 Kn godišnje za vas kao poslodavca. Nažalost mnogi poslodavci ne znaju za ovu mogućnost, a jedino što trebate pribaviti je potvrda od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) da je zaposleniku to upravo prvo zaposlenje. Inače, HZMO neće izdati ovu potvrdu ukoliko je osoba imala u prošlosti bilo kakav ugovor o djelu (drugi dohodak tj. honorar).

Odnos bruto 1 i bruto 2. Često se spominju iznosi bruto 1 i 2. Osnovna razlika je da je bruto 2 ukupan bruto iznos za poduzeće (jer na bruto 1 još zaračunava tzv. doprinose na plaću od 15,2%, a ti doprinosi su za zdravstveno osiguranje (13%), za zapošljavanje (1,7%), te za ozljede na radu (0,5%). Bruto 1 iznos je iznos koji se navodi u ugovoru o radu iz kojeg se dalje računa neto iznos plaće.

Faktor osobnog odbitka. Osnovni osobni odbitak u Hrvatskoj iznosi 2.200 kn. To znači da se od dohotka (bruto 1 – mirovinski) umanjuje osobni odbitak (osnovni odbitak x faktor) i tako dobiva osnovica za obračun poreza i prireza. Osobni odbitak iznosi 1,0 za samca, te se uvećava za 0,5 za prvo dijete, zatim za 0,7 za drugo dijete i td.

U navedenom modelu radi zaštite od potencijalne pogreške prilikom unosa podataka, svi su podaci i formule zaštićene, osim narančasto označenih (bruto 1 plaća, faktor osobnog odbitka, prirez) jer te podatke treba unijeti ovisno o podacima o radniku. Korištenjem Excel funkcije Goal Seek (Traženje rješenja), možete unazad izračunati bruto 1 za željeni neto iznos plaće :).

Datoteke vezane uz članak:

Imate li pitanje vezano uz ovu tematiku? Predlažemo da ga postavite na forumu Financije!

%d blogeri kao ovaj: