Novosti, Projekt "e-MOBIL" | Autor: | 17. Siječanj 2014. | 0 komentara

Održan “Mobile App Connect” u Osijeku, odrabrane najbolje aplikacije iz projekta “e-MOBIL”

Na Mobile App Connect došli su svi sudionici, partneri i polaznici projekta, timovi koji su prezentirali svoje aplikacije te brojni drugi predstavnici ICT sektora u Osijeku.Na Mobile App Connect došli su svi sudionici, partneri i polaznici projekta, timovi koji su prezentirali svoje aplikacije te brojni drugi predstavnici ICT sektora u Osijeku.
0 Flares 0 Flares ×

Start-up scena Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije dobila je nove start-up nade koje tržište osvajaju mobilnim aplikacijama za: križanje pasa, predviđanje poteškoća u prometu, dijeljenje troškova prijevoza, turističke informacije i početno učenje slova. To je pet najboljih aplikacija koje su odabrane na završnom događanju vezanom uz projekt “e-MOBIL”, Mobile App Connect, jučer održanom u Osijeku.

Jučer je u hotelu Waldinger, u Osijeku, održano događanje Mobile App Connect na kojem su se predstavile najperspektivnije mobilne aplikacije nastale pod kapom EU financiranog projekta e-MOBIL. Radi se o projektu, u vrijednosti 160.023,57 EUR, u sklopu kojeg se 50 visokoobrazovanih, ali dotad nezaposlenih polaznika s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, pod mentorstvom stručnjaka, educiralo za razvoj mobilnih aplikacija. Projekt provodi Pučko otvoreno učilište Algebra, koje je ujedno i nositelj projekta, uz pomoć partnera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni uredi Osijek i Vukovar i Zajednica osoba s invaliditetom Hrvatske SOIH. Suradnici na projektu bili su i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) te portal Moj posao.

  • Fotogaleriju i video s “Mobile App Connecta” pogledajte ovdje.

„S obzirom da je nezaposlenost u ovim je županijama veliki problem, projektom se željelo utjecati ne samo na povećanje zapošljivosti polaznika, već i na osvještavanje njihovih poduzetničkih potencijala, kako bi u budućnosti i oni mogli postati važan gospodarski čimbenik i poslodavac. Mobilne aplikacije danas predstavljaju potentno i rastuće tržište, iziskuju mala ulaganja, a imaju veliki izvozni potencijal. Osim toga, te su vještine sve više tražene kod poslodavaca, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. U prilog toj tvrdnji ide i informacija kako će do 2015. godine u Europi nedostajati 900.000 ICT stručnjaka. Vrijednost ovog projekta leži u činjenici kako je domaće tržište mobilnih aplikacija bogatije za 12 aplikacija koje su nastale u sklopu ovog projekta te se baziraju na  zanimljivim i inovativnim idejama, koje doista imaju priliku ostvariti uspjeh na tržištu. O uspješnosti ovog projekta i važnosti ulaganja u ovakvu edukaciju govori i podatak da se u vrijeme trajanja ovog projekta desetak polaznika zaposlilo u osječkim ICT tvrtkama. Zato nam je iznimno drago što smo dio ovog projekta te nam je želja da i ubuduće podržavamo slične aktivnosti“, istaknuo je Mislav Balković, ravnatelj Otvorenog učilišta Algebra koje je i nositelj ovog projekta.

Pobjednički timovi Mobile App Connecta: timovi koji stoje iza projekata GeoBreeder, Traffic Report, Trip Agent, Mango i ABC Karte.

Stručni je žiri ovom prilikom odabrao pet mobilnih aplikacija s najvećim tržišnim potencijalom, a ujedno i pet timova koji su bili najviše motivirani te uspjeli najbolje prezentirati svoje projekte.

Pobjedničke aplikacije su: GeoBreeder“ za križanje pasa, „Traffic Report“ za prijavu neplaniranih događaja u prometu, Trip Agent“ za smanjenje putnih troškova kroz dijeljenje prijevoza, Mango“ koja nudi turističke informacije o hrvatskim gradovima,  te aplikacija ABC karte“, namijenjena djeci za učenje prvih slova.

Valja spomenuti i aplikaciju „VU info“ koja je nastala spajanjem tri aplikacije slične, komplementarne, tematike koje su razvijene u sklopu e-MOBIL projekta te su potom udružene u krovnu, jedinstvenu aplikaciju od koristi građanima i posjetiteljima Vukovara. Objedinjavanjem servisnih informacija, karte grada s prikazom ključnih točaka Vukovara te dodatnim modulima poput modula za javni prijevoz u Vukovaru, stvorena je jedinstvena aplikacija koja život u Vukovaru čini jednostavnijim i ugodnijim. Kako su partneri projekta prepoznali društvenu korisnost ove aplikacije, njezinu vrijednost za građane Vukovara i povrh svega doprinos zajednici, aplikacija “VU info” također će posebnom odlukom žirija i partnera projekta dobiti podršku stručnih konzultanata u svojoj finalizaciji.

Boris Bajtl, voditelj Siemens Convergence Creatorsa u Osijeku pozdravio je prisutne timove i govorio je o razvoju IT-a i mogućnostima razvoja IT-a u Osijeku i regiji.

Prilikom odabira najperspektivnijih, stručni je žiri gledao samu izvedbu aplikacije, lakoću korištenja za korisnike te poslovni model i mogućnosti monetizacije. Veliki utjecaj u konačnom odabiru imalo je i predstavljanje mobilne aplikacije na licu mjesta, s obzirom da se radi o vještini koja je potrebna pri budućem predstavljanju pred potencijalnim  investitorima i poslovnim partnerima.

Pobjednici će dobiti financijsku podršku za marketinške aktivnosti i promociju svojih mobilnih aplikacija nakon što budu dovršene, a u finalnoj fazi projekta na raspolaganju će imati vrhunske stručnjake za područje razvoja i prodaje mobilnih aplikacija, financija, poduzetništva i pravna pitanja. Kroz te će savjete i podršku polaznici projekta moći ići i prema osnivanju vlastitih tvrtki, eventualnom samozapošljavanju ili pronalaženju poslovnih partnera.

„Ovaj projekt je dokaz da stvari mogu odlično funkcionirati ako se dobro promisli. Osijek sve više razvija svoju ICT scenu, a želimo li se pozicionirati u tom smjeru, bitno je ulagati u edukaciju, ali i u zadržavanje mladih visokoobrazovanih ljudi“, rekao je zamjenik gradonačelnika Osijeka, Vladimir Ham.

Na Mobile App Connect Osijek prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave grada Osijeka, Vukovara te Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, predstavnici ICT zajednice Osijeka i predstavnici akademske zajednice. Hrvatski zavod za zapošljavanje organizirao je dolazak i petnaest nezaposlenih osoba s područja obje županije, kojima je ovo bila odlična prilika da se upoznaju i povežu s ključnim subjektima iz ICT sektora te ispitaju mogućnosti zaposlenja.

„Ovaj projekt je dokaz da stvari mogu odlično funkcionirati ako se dobro promisli. Iznimno mi je drago da se ovaj projekt održava na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Naime, Osijek sve više razvija svoju ICT scenu, a želimo li se pozicionirati u tom smjeru, bitno je ulagati u edukaciju, ali i u zadržavanje mladih visokoobrazovanih ljudi“, rekao je zamjenik gradonačelnika Osijeka, Vladimir Ham.

Iako Mobile App Connect Osijek predstavlja svojevrsni završetak jedne etape e-MOBIL projekta, polaznici će, ali i svi koji imaju interesa u pokretanju ovakvog tipa poslovanja, moći nastaviti koristiti Virtualni inkubator i portal Pokreni posao – www.pokreniposao.hr, koji su nastali u sklopu ovog projekta. Radi se o centralnom online mjestu koje služi kao potpora polaznicima, ali i svim zainteresiranima kod pokretanja i osnivanja vlastite ICT tvrtke, koja će se bazirati na razvijanju aplikacija za mobilne uređaje. Preko Virtualnog inkubatora mogu se direktno dobiti stručni savjeti i kontaktirati kompetentni profesionalci koji će pružiti odgovore na sva pitanja vezana uz pokretanje posla i ICT sektor.

“O uspješnosti ovog projekta i važnosti ulaganja u ovakvu edukaciju govori i podatak da se u vrijeme trajanja ovog projekta desetak polaznika zaposlilo u osječkim ICT tvrtkama. Zato nam je iznimno drago što smo dio ovog projekta te nam je želja da i ubuduće podržavamo slične aktivnosti“, istaknuo je Mislav Balković, ravnatelj Otvorenog učilišta Algebra koje je i nositelj ovog projekta.

Pet pobjedničkih mobilnih aplikacija nastalih u sklopu projekta

GeoBreeder
Geobreeder je internetska aplikacija i portal za sadašnje i buduće vlasnike pasa. Osnovne funkcije aplikacije su kreiranje profila psa sa unosom osnovnih svojstava i ostalih svojstava karakterističnih za pojedinog psa, postavljanje statusa psa kao slobodnog za parenje, ponuđenog na prodaju ili udomljavanje, pretraga baze pasa po kriterijima, a sve uz mogućnost kreiranja posebnih korisničkih računa za profesionalne uzgajivače i azile sa mogućnošću dodjele više pasa za prodaju ili udomljavanje. (Detaljnije o aplikaciji)

Traffic Report
Aplikacija Traffic Report pomaže u rješavanju problema s kojima se gotovo svaki sudionik u prometu barem jednom susreo. Aplikacija omogućava prijavu neplaniranih događaja na prometnici, bilo da se radilo o zastoju u prometu, prometnoj nesreći, policijskoj patroli ili vremenskoj neprilici. Svaki korisnik može prijaviti događaj koji je vidio na cesti ili ruti kojom se kreće, ali isto tako može vidjeti i događaje u krugu od 10 kilometara koje su drugi korisnici prijavili. (Detaljnije o aplikaciji)

Trip Agent
Osnovna zamisao iza aplikacije Trip Agent jest povezati osobe koje putuju u istom smjeru ili imaju isto odredište svojeg putovanja, a s ciljem smanjivanja troškova puta – kako pojedinačnih, jer putnici ih mogu podijeliti, tako i ukupnih, pri čemu ne treba smetnuti s uma niti ekološki aspekt ove ideje. Aplikacija je osmišljena da omogući jednostavnu pretragu baze, prijavu korisnika u sustav, te povezivanja vozača s putnicima koji žele putovati u određenom pravcu. (Detaljnije o aplikaciji)

Mango
Mango je turistička aplikacija koja turistu po dolasku u novi grad nudi lokacije i opis kulturno-povijesnih znamenitosti na hrvatskom i engleskom jeziku. Kako svakog turista zanima i smještaj, restorani, barovi, klubovi i načini prijevoza koji se nude, a moguće i ljekarne i bolnice, Mango daje sve lokacije po izabranoj kategoriji grada u kojem se trenutno nalazi. Također, Mango mogućnošću odabira nekog drugog grada olakšava planiranje preostalih dana odmora. (Detaljnije o aplikaciji) 

ABC karte
ABC Karte su jednostavna i zabavna edukacijska igrica za učenje, razlikovanje i povezivanje početnih slova i pojmova na hrvatskom jeziku. Igrica je prilagođena mlađoj djeci koja još ne znaju pisati, ni čitati ali uživaju u pričama i slikama a i dokazano je da djeca najbolje uče kroz igru i zabavu. Kroz proces zabavnog učenja djetetu omogućavate da memorira pojmove i slova povezivanjem slika i riječi i na taj način poboljšavaju mu se kognitivno – lingvističke sposobnosti što je vrlo važno za kasnije usvajanje vještina neophodnih za glatko čitanje. (Detaljnije o aplikaciji)

  • Fotogaleriju i video s “Mobile App Connecta” pogledajte ovdje.

Autor: Pokreni posao