Novosti, Poduzetništvo | Autor: | 8. Studeni 2016. | 0 komentara

Paklena avantura studenta programskog inženjerstva Visokog učilišta Algebra

Beautiful church in the center of the Zadar city.
0 Flares 0 Flares ×

european_union-300x100-1

Do 13. studenog na Zagrebačkom velesajmu održava se peto izdanje Reboot Infogamera. Jedan od najvećih i najznačajnijih europskih gaming sajmova neće propustiti niti ekipa samoborskog studija Pine. Iako su ljetne vrućine iza nas njihova videoigra “SEUM – Speedrunners from Hell” otkriva sve čari paklene avanture. Osim što je paklenog sadržaja, smiješi joj se i pakleni uspjeh kojem pridonosi i student programskog inženjerstva Visokog učilišta Algebra Jurica Adamek.

Mlada i ambiciozna ekipa samoborskog Pine studija u srpnju je zasjela na Steamu, najvećoj svjetskoj platformi za PC igre, sa svojom igrom SEUM: Speedrunners from Hell. Igru je u kratkom roku od pojavljivanja 97 posto igrača ocijenilo pozitivno, dok je par velikih YouTubera snimilo Gameplay SEUM-a. Koliko je ovo važna vijesti govori i podatak kako je Steam najveća svjetska platforma za prodaju PC igara. Broji više od 6.000 naslova, 125 milijuna aktivnih računa, a nepisano pravilo glasi kako je danas gotovo nemoguće prodati PC igru ako se ona ne nalazi na Steamu. Vijest iz jednog od najbrže rastućih svjetskih biznisa –gaming industriji dočekali smo s velikim zanimanjem jer je jedan od 6 stalnih članova tima koji stoji iza uspjeha ove igre student programskog inženjerstva Jurica Adamek.

Odakle je krenula ideja za igru SEUM?

Naziv igre dolazi iz zadnjeg djela riječi koloseum, što simbolično označava kako će zadatak igrača u ovoj igri biti preživljavanje. Sama ideja o sadržaju igre razrađena je prije nego sam se pridružio Pine studiju.

Kako si postao dio tima Pine studija?

U Pine studio sam upao isključivo zahvaljujući Algebri i tadašnjem voditelju Karijernog centra, profesoru Renatu Barišiću. On je na stranice naše digitalne referade Infoeduke postavio oglas za praksu u Pine studiju. Ubrzo sam se susreo s dečkima iz studija i primili su me na praksu. Praksa je bilo veoma zanimljiva jer sam odmah uz mentora počeo raditi na dijelovima igre SEUM.

Koji je bio tvoj doprinos u stvaranju igre SEUM  i koja znanja si koristio?

Nakon ispita sam se vratio u Studio i nastavio raditi na SEUM-u. Ovoga puta sam radio sve po malo – od animacija, UI-a, logike vezane uz samu igru. Dečki pripremili materijale, a ja sam ih ubacivao u kod igre. Taj dio posla nije bio toliko naporan, ali neizostavan kako bi igra funkcionirala.

Moj posao nije bio toliko kompleksan kao onaj mojih kolega programera u Pineu, ali odnekud sam morao početi. Samo područje rada na igri je izuzetno zanimljivo i zabavno tako da svaki puta kada nešto novo naučiš razmišljaš kako bi to novo znanje mogao iskoristiti. Posao zna biti i naporan, ali to je do samog programiranja. Pa i na fakultetu su nas učili  da se 80% posla napravi u 20% vremena, onda se s 20% posla natežeš ostalih 80% vremena, i to nije drugačije kod izrade igara.

U Pine studiju, u kratko sam vrijeme naučio više nego posljednjih gotovo 2 godine koliko se privatno bavim tim područjem. Puno sam naučio od mentora Tomislava, koji mi je redovito komentirao kodove što mi je bilo od velike pomoći.

Koliko ti je pomoglo ono što si naučio u Algebri, a koliko novih stvari si naučio u Pine studiju?

Ono što sam naučio u Algebri mi je definitivno pomoglo, posebno programiranje kojeg smo temeljito svladali i zbog čega nisam imao problema započeti rad u Pine studiju. Što se tiče  razvoja igara, tu su mi nedostajala neka specifična znanja koja studente očekuju na Algebrinom diplomskom studiju. Sve u svemu da nije bilo Algebre ja se najvjerojatnije ne bih našao u Pine studiju.

Želiš li nastaviti svoj poslovni put u smjeru igara? Jesu li one i privatno tvoj hobi.

Sigurno bih volio nastaviti graditi svoju karijeru u ovom smjeru, ovo područje je izuzetno interesantno i zabavno. U slobodno vrijeme najčešće igram igre, od RPG igara, strateških igara, akcijskih do nekih smirenijih žanrova. Što se tiče omiljenih igara, volio bih istaknuti Indie scenu koja je jako inovativna – od grafičkih elemenata, novih mehanika pa čak i zvukova. Dosta velikih firmi radi iste igre godinu za godinom dok u Indie sceni ima vrlo inovativnih igra. U budućnosti bih volio raditi na različitim projektima; od konzolnih igara do mobilnih VR igara. Generalno mi nije toliko bitno kakav je projekt dok se na njemu uči i okolina je dobra.

Što bi poručio mlađim studentima koji bi se voljeli baviti razvojem računalnih igara. Otkuda krenuti?

Preporučam ljudima koji žele početi razvijati igre da odaberu svoj najdraži programski jezik, bio on javascript, c++ ili bilo koji drugi, nađu razvojno sučelje koje podržava taj jezik i počnu raditi. Na početku je super pratiti neke tutorijale ili napraviti jednostavne igre kao Pong ili Zmijicu. Potrebna je samo želja, a zatim će doći i iskustvo :).

Pine studiju želimo još puno novih uspjeha! Zanima li vas njihov svijet računalnih igara trk na web stranicu http://pinestudio.co/

1

3

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost POU

Algebra

2

Autor: Pokreni posao