Pametna sela

Nema razvoja ruralne Hrvatske bez digitalizacije sela

U Zagrebu je krajem tjedna održana konferencija “Vodič kroz europske politike i izvore financiranja za razvoj ruralnih područja i izgradnju pametnih sela” u organizaciji Zagrebačke županije i zastupnice u EU parlamentu, Ivane Maletić. Cilj konferencije bio je prikazati primjere dobre prakse i dati pregled izvora financiranja za ruralni razvoj te potaknuti manje razvijene sredine da djeluju zajedno i iskoriste izvore financiranja koji su im na raspolaganju te se razviju u primjere pametnih sela koje će drugi u EU-u slijediti.

Hrvatska sela i ruralna područja, kao i ona europska, osjećaju negativne efekte demografskih promjena i depopulacije. Zagrebačka županija, koja je sa svojih 15 tisuća registriranih OPG-ova na prvom mjestu u Hrvatskoj, pokušava odolijevati tim negativnim trendovima.

Na konferenciji je istakntuo kako je Zagrebačka županija jedna od najrazvijenijih županija u Hrvatskoj i jedna među prvima koja je strateški pristupila razvoju ICT djelatnosti, kroz strategiju o pametnoj županiji, donešenoj još prošle godine. Zagrebačka županija je i najbolja prema veličini povlačenja sredstava za ICT projekte iz EU fondova.

Na konferenciji je istaknuto kako propadanje sela u Hrvatskoj ima dva glavna uzroka – na selu nema novih radnih mjesta i, sela, u pravilu, imaju puno lošiju infrastrukturu od gradova – u svakom i posebno u tehničkom smislu. Nema razvoja sela bez digitalizacije sela. Nema napretka u selima bez brzog Interneta. Uz širokopojasni Internet više mladih ljudi bi željelo živjeti na selu, a neki među njima bi se bavili i skrbi o starijim suseljanima.

Inicijativu pametna sela u EU parlamentu pokrenio je slovenski EU zastupnik, Franz Bogovič. Zanimljiva je jedna njegova izjava: “Trenutno, još nemamo preciznu definiciju što neko selo čini pametnim selom”, no, kaže Bogovič, još nisam čuo da se netko boji robota za mužnju krava – štoviše, bez robotizacije većina europske poljoprivredne proizvodnje preselila bi se već u Kinu.”

Više o inicijativi potražite ovdje:
#SmartVillages
#eusmartvillages
www.smart-villages.info
enrd.ec.europa.eu

Ivana Maletić je pripremila i posebnu brošuru, objavljenu u posebnom izdanju njenog časopisa I’M:
Vodič kroz europske politike i izvore financiranja za razvoj ruralnih područja i pametnih sela.

___

%d blogeri kao ovaj: