Parlamentarci uz kreativce

Prihvaćeni su i kontroverzni članci 11 i 13


Europski parlament prihvatio je prijedlog novog Zakona o autorskom pravu – Copyright Directive. Prijedlog je prihvaćen zajedno s kontroverznim člancima koji su u raspravi proteklih mjeseci postali šire poznati po nazivima “porez na poveznice” (link tax – Članak 11) i filteri za objavu sadržaja (upload filters – Članak 13).

Za europski Zakon o autorskom pravu, osvježen za digitalno doba, glasovalo je 438 zastupnika. 226 ih je glasovalo Protiv. 39 ih je bilo suzdražno. Glasovanju su pristupila 703 zastupnika.

S jedne strane, nova direktiva znatno osnažuje položaj kreativnih industrija – svih onih koji stvaraju sadržaje i objavljuju ih na mreži nad mrežama. Članci 11 i 13 pružaju im nove mogućnosti unovčavanja vlastitog rada, jer će im platforme koje prenose poveznice na njihove sadržaje, mreže kao što su Google, YouTube i Facebook, morati to platiti. Uz to, Članak 13 traži od internetskih platformi i društvenih mreža da spriječe svaku objavu ne-licenciranog sadržaja.

Kritičari nove Direktive tvrde da su te dvije odrebe novog Zakona o autorskim pravima – katastrofalne. Za članak 11, porez na poveznice, tvrde da narušava slobodu govora jer spriječava slobodno objavljivanje vijesti.

Uz to, tvrde kritičari, novo EU zakonodavstvo o autorskom pravu ne može medijima vratiti izgubljene pretplatnike niti nadoknaditi prihode od oglašavanja. Ako je problem u novcu od reklama – onda to treba riješiti propisom o online oglašavanju, jer upravo na taj način tvrtke kao što su Google i Facebook zarađuju novac i vrše pritisak na neovisne proizvođače sadržaja. Dodatno, novinski članci su već zaštićeni autorskim pravom – ako ih netko koristi neovlašteno i nije ih platio, krši zakon. Dodatni sloj zaštite je tu nepotreban. Štoviše, porez na poveznice je nešto što se pokušalo uvesti i prije (u Njemačkoj, primjerice) – neuspješno. Puka nada da će to djelovati ovaj put, kažu kritičari (među kojima je najglasnija EU zastupnica Julia Reda), jednostavno ne predstavlja rješenje.

Članak 13 je za kritičare novog EU Zakona o autorskom pravu još i gori. On od internetskih platformi – bilo da su globalno veliki kao Google i Facebbok ili tek mali portal s lokalnim vijestima – zahtijeva da aktivno surađuju s vlasnicima autorskog prava u sprečavanju korisnika Interneta u neovlašetnom objavljivanju sadržaja koji je zaštićen tim pravom.

Takav oblik nadzora objave sadržaja može se provesti samo strojno – kompjutori će skenirati sve sadržaje koji se objavljuju na Internetu i automatski izbacivati sve ono za što procjene da je postavljeno neovlašteno. Kritičari tvrde da će taj sustav financijski dodatno opteretiti sve manje internetske platforme, a može poslužiti i za sveobuhvatnu, globalnu cenzuru sadržaja. Predlagatelji zakona kažu da će ti filtri blokirati samo nelegalan sadržaj – no kritičari kažu da stroj koji fukcionira kao automat jednostavno neće moći to raditi sam. Sve dok algoritmi ne budu imali smisao za humor, neće znati razlikovati štos od povrede autorskog prava.

Ljudi koji su podržali uvođenje spornih članaka tvrde da kritičari pretjeruju u izražavanju svojih bojazni te da su podlegli zastrašivanju velikih američkih tehno-magnata, Googlea, Facebooka i ostalih, koji žele zadržati sadašnji nadzor nad time što se objavljuje na Internetu. U novoj Direktivi o autorskom pravu postoje, tvrde podupiratelji tog zakona, drugi članci koji onemogućavaju zlouporabu Članaka 11 i 13 na opisani način. Primjerice, od primjene članka 13 izuzete su mrežne stranice poput Wikipedije, a članak 11 ne sprečava prenošenje poveznica na druge sadržaje.

Sam Zakon o autorskom pravu još nije pravomoćan, o njemu EU parlament treba dati svoj konačni pravorijek u siječnju slijedeće godine, nakon čega će ga u svoja zakonodavstva unijeti sve zemlje članice. Svaka zemlja članica odlučuje sama kako će interpretirati tekst Direktive.

Ponovimo naglaske: 

  • Velike tehno platforme moraju platiti sadržaj koji koriste
  • Male internetske platforme izuzete su od ove Direktive
  • Poveznice se mogu prenositi bez ograničenja
  • Novinari moraju dobiti udio u zaradi od prenošenja njihovih članaka na Internetu.

 

___

%d blogeri kao ovaj: