Sustav PDV-a: ući u njega ili ne?

Nakon što se odlučite za oblik poduzetništva (poduzeće ili obrt), sljedeće pitanje koje se postavlja je da li ući u PDV sustav. Potrebno je poznavati nekoliko bitnih stvari oko oporezivanja PDV-om, jedna od njih je da konkretno u Hrvatskoj prema podacima za 2012. državni prihodi od PDV-a iznose skoro 70% svih ukupnih prihoda (!), stoga je itekako važno za poduzetnike pratiti svoj obveze po PDV-u.

Dva su načina kako i kada ući u PDV sustav:

 1. Zakonski. Ukoliko ostvarite godišnje prihode od prodaje veće od 230.000 kn, od iduće godine automatski postajete obveznik PDV-a.
 2. Dobrovoljno. Prilikom osnivanja poduzeća / obrta imate mogućnost odmah prilikom registracije u registar poreznih obveznika (RPO) zatražiti i ulazak u PDV sustav odnosno svake godine do 15. siječnja možete zatražiti ulazak u PDV sustav za tu novu godinu.

Trebate imati na umu da vas dobrovoljni ulazak (primjer 2) u PDV sustav obvezuje narednih pet (5) godina, dok je kod ulaska u PDV sustav po ispunjenju zakonskih uvjeta (primjer 1) isto tako moguć i izlazak iz PDV sustava ukoliko u određenoj godini ne ostvarite prihode od prodaje veće od 230.000 kn.

PDV uvijek plaća kupac, a ako kupac ne plati vama, onda vi plaćate državi!

Radite li analizu isplativosti ulaska u PDV sustav, važno je razumjeti da ako se odlučite ući u PDV sustav, PDV uvijek plaća kupac, što znači primjerice ako je cijena vaše Android aplikacije 100 kn + PDV od 25 kn, tada kupac plaća vama 125 kn. 100 kn je vaš neto prihod, a 25 kn trebate platiti u državni proračun. Problem nastaje ukoliko kupac kupi aplikaciju, ali ju ne plati, stoga vi morate u državni proračun podmiriti i PDV od 25 kn.

Drugim riječima, nije problem u samom PDV sustavu nego je problem u naplativosti računa, stoga nove poduzetnike uvijek upozorim upravo na ovakve situacije jer država redovno potražuje dug po PDV-u.

U nastavku slijedi još par najčešćih pitanja i odgovora na ovu temu.

Na koje je račune moguće priznati PDV?

U pravilu moguće je priznati i odbiti si PDV na sve ulazne (primljene) račune koji su u poslovne svrhe, a na vama je teret dokazivanja da su iskorišteni u poslovne svrhe. Primjerice: toneri, pisači, uredska oprema, stručna literatura i sl.

Na ugošćavanje poslovnih partnera (popularna “reprezentacija”), PDV je u potpunosti nepriznat, no međutim ako se vaša tvrtka bavi poslovnim edukacijama / treninzima uz koji daje i ručak, tada je takav poslovni događaj dio poslovnog treninga i ne smatra se reprezentacijom. Također, PDV na sve troškove osobnih vozila (gorivo, održavanje i sl.) je u potpunosti nepriznat.

Kada je isplativo ući u PDV sustav?

Ukoliko na ulazu (troškovnoj / investicijskoj strani) imate uglavnom stavke koje sadrže PDV i kojeg si želite odbiti (na primjer, nabavljate računala, pisače, tonere, potrošni materijal, namještaj i sl.), a s druge strane vaši su kupci također poduzetnici (poduzeća / obrti), tada je isplativo ući u PDV sustav jer ćete si PDV na ulaznim računima odbiti kao tzv. pretporez. 

Kada nije oportuno ući u PDV sustav?

Pojednostavljeno rečeno, ukoliko na ulazu (na troškovnoj strani) uglavnom imate troškove koji ne sadrže PDV (plaće, najamnina po ugovoru s fizičkom osobom i sl.), a vaši kupci su fizičke osobe, tada nema smisla ulaziti u PDV sustav jer ionako na ulazu nemate PDV-pretporez koji biste si odbili, te nema potrebe da i fizičkim osobama zaračunavate PDV jer si ga oni ne mogu odbiti i vi ste u startu skuplji za iznos PDV-a, tj. za 25%.

Kako si možete vratiti PDV na ulaznim računima?

Procedura je vrlo jednostavna: potrebno je kod predaje PDV prijave označiti da želite ‘povrat’ PDV-a, dostaviti sve ulazne i izlazne račune referentu u poreznu upravu i u roku od 30 dana ćete dobiti obavijest da vam je odobren povrat PDVa na vaš žiro-račun. Doista vrlo jednostavno i – funkcionira!

Koja je razlika između mjesečnih i kvartalnih PDV obveznika?

Ukoliko je vaš godišnji prihod viši od 800.000 kn tada postajete mjesečni PDV obveznik, a ako je manji od tog iznosa, tada ste kvartalni PDV obveznik.

Koji su rokovi za PDV prijavu i za plaćanje?

Ako ste mjesečni PDV obveznik, rok za PDV prijavu je do 20. u mjesecu koji slijedi izvještajni mjesec, a rok za plaćanje je do zadnjeg dana u mjesecu koji slijedi izvještajni mjesec.

Primjerice, ako je PDV prijava za kolovoz, rok za predaju PDV prijave je do 20. 9., a za plaćanje 30. 9. Za kvartalne PDV obveznike je uvijek rok mjesec koji slijedi nakon izvještajnog kvartala.

Što treba znati kod poslovanja s EU i s inozemstvom?

Poslujete li s EU i vaši kupci su poduzetnici, tada ih trebate provjeriti u tzv. VIES bazi (to je baza svih PDV obveznika EU) i ako je vaš kupac u toj bazi, vi mu izdajete račun bez PDV-a, a ukoliko nije u toj bazi onda morate zaračunati hrvatski PDV.

Za inozemstvo u pravilu ne zaračunavate hrvatski PDV jer će si ga ino-kupac zaračunati sam u svojoj zemlji sukladno propisima te zemlje. I, naravno, postoje brojni izuzeci od ova dva osnovna pravila, stoga je uvijek bitno tko je vaš kupac, o kojoj je vrsti posla riječ (roba, usluga i sl.), te koje je mjesto oporezivanja.

Imate li pitanje za Tanju na ovu temu? Predlažemo da ga postavite na forumu Financije!

4 thoughts on “Sustav PDV-a: ući u njega ili ne?

 1. Poštovani,

  zanima me jedna stvar kod kupovanja iz inozemstva. Imam jdoo i nisam u sustavu PDV-a. Trebao bih kupiti materijale u Austriji pa me zanima kako ide sa plaćanjem poreza, dali ja uz iznos materijala plaćam i porez države u kojoj će se obaviti transakcija ili ću platiti hrvatski PDV?

  Unaprijed zahvaljujem

  1. Poštovani Vlado,
   Obzirom da niste u sustavu PDVa, a nabavljati ćete materijal iz druge članice EU, bitno je o kojem iznosu vrijednosti se radi jer ovisno o vrijednosti platiti ćete ili hrvatski PDV ili austrijski. Ukoliko prijeđete s tom nabavkom 77.000 Kn tzv. prag stjecanja, čak i prije same transakcije trebate zatražiti PDV identifikacijski broj temeljem kojeg vam austrijski porezni obveznik neće zaračunati austrijski PDV, nego vi postajete hrvatski PDV obveznik i zaračunavate i plaćate hrvatski PDV.

 2. Postovani, imam u planu otvoriti web shop I uglavnom svu robu big nabavljao iz EU,posto mi obrt nebi bio y sustavu pdv-a,zanima me Dali bi ja moral platiti pdv za narucenu robu,I ako big Dali imam pravo na povrat pdv,Mali Sam u nedvoumici kako to sve IDE Sa EU,jer prodavac iz EU me pita eori broj za vat free invoice,hvala unaprijed.

  1. pozdrav

   hvatam se na vas odgovor Gđo Tanja.sto recimo ako cijena nabavljene robe neprelazi 7000 kn??primjer
   sto onda dal se placa porez drzavi ili?

Comments are closed.