Sustav PDV-a: ući u njega ili ne?

Nakon što se odlučite za oblik poduzetništva (poduzeće ili obrt), sljedeće pitanje koje se postavlja je da li ući u PDV sustav. Potrebno je poznavati nekoliko bitnih stvari oko oporezivanja PDV-om, jedna od njih je da konkretno u Hrvatskoj prema podacima za 2012. državni prihodi od PDV-a iznose skoro 70% svih ukupnih prihoda (!), stoga je itekako važno za poduzetnike pratiti svoj obveze po PDV-u.

Dva su načina kako i kada ući u PDV sustav:

 1. Zakonski. Ukoliko ostvarite godišnje prihode od prodaje veće od 230.000 kn, od iduće godine automatski postajete obveznik PDV-a.
 2. Dobrovoljno. Prilikom osnivanja poduzeća / obrta imate mogućnost odmah prilikom registracije u registar poreznih obveznika (RPO) zatražiti i ulazak u PDV sustav odnosno svake godine do 15. siječnja možete zatražiti ulazak u PDV sustav za tu novu godinu.

Trebate imati na umu da vas dobrovoljni ulazak (primjer 2) u PDV sustav obvezuje narednih pet (5) godina, dok je kod ulaska u PDV sustav po ispunjenju zakonskih uvjeta (primjer 1) isto tako moguć i izlazak iz PDV sustava ukoliko u određenoj godini ne ostvarite prihode od prodaje veće od 230.000 kn.

PDV uvijek plaća kupac, a ako kupac ne plati vama, onda vi plaćate državi!

Radite li analizu isplativosti ulaska u PDV sustav, važno je razumjeti da ako se odlučite ući u PDV sustav, PDV uvijek plaća kupac, što znači primjerice ako je cijena vaše Android aplikacije 100 kn + PDV od 25 kn, tada kupac plaća vama 125 kn. 100 kn je vaš neto prihod, a 25 kn trebate platiti u državni proračun. Problem nastaje ukoliko kupac kupi aplikaciju, ali ju ne plati, stoga vi morate u državni proračun podmiriti i PDV od 25 kn.

Drugim riječima, nije problem u samom PDV sustavu nego je problem u naplativosti računa, stoga nove poduzetnike uvijek upozorim upravo na ovakve situacije jer država redovno potražuje dug po PDV-u.

U nastavku slijedi još par najčešćih pitanja i odgovora na ovu temu.

Na koje je račune moguće priznati PDV?

U pravilu moguće je priznati i odbiti si PDV na sve ulazne (primljene) račune koji su u poslovne svrhe, a na vama je teret dokazivanja da su iskorišteni u poslovne svrhe. Primjerice: toneri, pisači, uredska oprema, stručna literatura i sl.

Na ugošćavanje poslovnih partnera (popularna “reprezentacija”), PDV je u potpunosti nepriznat, no međutim ako se vaša tvrtka bavi poslovnim edukacijama / treninzima uz koji daje i ručak, tada je takav poslovni događaj dio poslovnog treninga i ne smatra se reprezentacijom. Također, PDV na sve troškove osobnih vozila (gorivo, održavanje i sl.) je u potpunosti nepriznat.

Kada je isplativo ući u PDV sustav?

Ukoliko na ulazu (troškovnoj / investicijskoj strani) imate uglavnom stavke koje sadrže PDV i kojeg si želite odbiti (na primjer, nabavljate računala, pisače, tonere, potrošni materijal, namještaj i sl.), a s druge strane vaši su kupci također poduzetnici (poduzeća / obrti), tada je isplativo ući u PDV sustav jer ćete si PDV na ulaznim računima odbiti kao tzv. pretporez. 

Kada nije oportuno ući u PDV sustav?

Pojednostavljeno rečeno, ukoliko na ulazu (na troškovnoj strani) uglavnom imate troškove koji ne sadrže PDV (plaće, najamnina po ugovoru s fizičkom osobom i sl.), a vaši kupci su fizičke osobe, tada nema smisla ulaziti u PDV sustav jer ionako na ulazu nemate PDV-pretporez koji biste si odbili, te nema potrebe da i fizičkim osobama zaračunavate PDV jer si ga oni ne mogu odbiti i vi ste u startu skuplji za iznos PDV-a, tj. za 25%.

Kako si možete vratiti PDV na ulaznim računima?

Procedura je vrlo jednostavna: potrebno je kod predaje PDV prijave označiti da želite ‘povrat’ PDV-a, dostaviti sve ulazne i izlazne račune referentu u poreznu upravu i u roku od 30 dana ćete dobiti obavijest da vam je odobren povrat PDVa na vaš žiro-račun. Doista vrlo jednostavno i – funkcionira!

Koja je razlika između mjesečnih i kvartalnih PDV obveznika?

Ukoliko je vaš godišnji prihod viši od 800.000 kn tada postajete mjesečni PDV obveznik, a ako je manji od tog iznosa, tada ste kvartalni PDV obveznik.

Koji su rokovi za PDV prijavu i za plaćanje?

Ako ste mjesečni PDV obveznik, rok za PDV prijavu je do 20. u mjesecu koji slijedi izvještajni mjesec, a rok za plaćanje je do zadnjeg dana u mjesecu koji slijedi izvještajni mjesec.

Primjerice, ako je PDV prijava za kolovoz, rok za predaju PDV prijave je do 20. 9., a za plaćanje 30. 9. Za kvartalne PDV obveznike je uvijek rok mjesec koji slijedi nakon izvještajnog kvartala.

Što treba znati kod poslovanja s EU i s inozemstvom?

Poslujete li s EU i vaši kupci su poduzetnici, tada ih trebate provjeriti u tzv. VIES bazi (to je baza svih PDV obveznika EU) i ako je vaš kupac u toj bazi, vi mu izdajete račun bez PDV-a, a ukoliko nije u toj bazi onda morate zaračunati hrvatski PDV.

Za inozemstvo u pravilu ne zaračunavate hrvatski PDV jer će si ga ino-kupac zaračunati sam u svojoj zemlji sukladno propisima te zemlje. I, naravno, postoje brojni izuzeci od ova dva osnovna pravila, stoga je uvijek bitno tko je vaš kupac, o kojoj je vrsti posla riječ (roba, usluga i sl.), te koje je mjesto oporezivanja.

Imate li pitanje za Tanju na ovu temu? Predlažemo da ga postavite na forumu Financije!

3 thoughts on “Sustav PDV-a: ući u njega ili ne?

 1. Poštovani,

  zanima me jedna stvar kod kupovanja iz inozemstva. Imam jdoo i nisam u sustavu PDV-a. Trebao bih kupiti materijale u Austriji pa me zanima kako ide sa plaćanjem poreza, dali ja uz iznos materijala plaćam i porez države u kojoj će se obaviti transakcija ili ću platiti hrvatski PDV?

  Unaprijed zahvaljujem

  1. Poštovani Vlado,
   Obzirom da niste u sustavu PDVa, a nabavljati ćete materijal iz druge članice EU, bitno je o kojem iznosu vrijednosti se radi jer ovisno o vrijednosti platiti ćete ili hrvatski PDV ili austrijski. Ukoliko prijeđete s tom nabavkom 77.000 Kn tzv. prag stjecanja, čak i prije same transakcije trebate zatražiti PDV identifikacijski broj temeljem kojeg vam austrijski porezni obveznik neće zaračunati austrijski PDV, nego vi postajete hrvatski PDV obveznik i zaračunavate i plaćate hrvatski PDV.

 2. Postovani, imam u planu otvoriti web shop I uglavnom svu robu big nabavljao iz EU,posto mi obrt nebi bio y sustavu pdv-a,zanima me Dali bi ja moral platiti pdv za narucenu robu,I ako big Dali imam pravo na povrat pdv,Mali Sam u nedvoumici kako to sve IDE Sa EU,jer prodavac iz EU me pita eori broj za vat free invoice,hvala unaprijed.

Comments are closed.

%d blogeri kao ovaj: