Novosti, Projekt "e-MOBIL" | Autor: | 18. Listopad 2013. | 0 komentara

Povjerenik Europske komisije za zapošljavanje, László Andor, izrazio zadovoljstvo projektom “e-MOBIL”

Mislav Balković, član uprave Učilišta Algebra, i László Andor, povjerenik Europske komisije za zapošljavanjeMislav Balković, član uprave Učilišta Algebra, i László Andor, povjerenik Europske komisije za zapošljavanje
0 Flares 0 Flares ×

Učilište Algebra predstavilo je danas povjereniku Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost, Lászlu Andoru, projekt “Razvoj lokalnih kapaciteta za mobilno poslovanje – e-MOBIL”, kojega Algebra, u sklopu IPA programa financiranog od strane Europske unije, već nekoliko mjeseci provodi u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. U sklopu ovog projekta, polaznici tijekom tromjesečnog treninga uče razvijati mobilne aplikacije, a potom u skupinama sami razvijaju svoje originalne aplikacije. Pet najboljih aplikacija koje polaznici razviju dobit će dodatnu savjetodavnu podršku Algebre i njezinih konzultanata i partnera te pomoć oko pretvaranja aplikacija u komercijalno isplative projekte.

Tijekom cijelog postupka obrazovanja polaznicima na raspolaganju stoje predavači, mentori, kao i konzultanti za specifična područja – od razvoja i marketinga mobilnih aplikacija, preko financija i poduzetništva pa do prava – kako bi im se omogućilo što brže pokretanje vlastitih poslova ili uključivanje u postojeće timove u tvrtkama. U sklopu projekta razvijen je i virtualni inkubator, web (www.pokreniposao.hr) putem kojega polaznici – ali i svi ostali – mogu dobiti savjete i komunicirati s ostalim članovima na teme vezane uz pokretanje posla, ne nužno isključivo samo u IT-u.

“Cilj projekta kojeg provodimo jest stjecanje tehnoloških znanja o razvoju mobilnih aplikacija za pametne telefone, ali da bi se navedeno i financijski isplatilo, uključili smo i poslovna znanja koja su neophodna pojedincima u svijetu ICT poduzetništva. Opisane aktivnosti značajno pridonose povećanju samouvjerenosti sudionika, njihovoj mogućnosti da učinkovito komuniciraju, ali i stvore mrežu vlastitih poslovnih kontakata.”, naglasio je, predstavljajući projekt visokoj delegaciji Mislav Balković, član uprave Učilišta Algebra. “Algebra već dugi niz godina kroz IPA program i projekte koje financira Europska unija radi na pitanjima i projektima socijalne uključenosti, gdje su upravo zapošljavanje, obrazovanje i kontinuirano stjecanje novih vještina temeljni elementi”.

Mislav Balković i László Andor

Zahvaljujući novostečenim vještinama, petnaestak polaznika i sudionika programa “Razvoj lokalnih kapaciteta za mobilno poslovanje – e-MOBIL” već je pronašlo svoja radna mjesta, uključujući i neka kod vodećih hrvatskih tvrtki koje se bave razvojem softvera. Druga grupa polaznika trenutačno se školuje u Algebrinim učionicama u Osijeku i Vukovaru, a cjelokupni projekt traje do kraja ožujka 2014.

Povjerenik Andor posebno se interesirao za problematiku izuzetno niskog uključenja u obrazovanje odraslih koje Hrvatska ima te o mjerama i aktivnostima koje se provode kako bi se stanje što prije popravilo.

“Projekt koji Algebra trenutačno provodi vrlo je impresivan. Uz očekivani nedostatak od 900 tisuća IT profesionalaca u Europskoj uniji do 2015., ključno je pitanje kako kvalitetna edukacija iz ove sfere može doći do svih područja EU. Pristup kojim Algebra širi ovakve projekte prema područjima izvan ekonomskog centra zemlje je zadivljujući jer upravo odgovara na to ključno pitanje. U svim zemljama EU postoji nesrazmjer između onoga što se događa u glavnim gradovima i ostalim područjima – u manjim, ekonomski slabijim sredinama često nema toliko mogućnosti, ljudi nisu dovoljno informirani ili nemaju pristup kvalitetnom obrazovanju i informacijama. Projekti poput ovoga pomažu u socijalnoj uključenosti, pomažu da se riješe ovi nedostaci te je zbog toga i važan”, izjavio je danas u Učilištu Algebra László Andor, povjerenik Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost.

Neke od aplikacija koje su dosad razvijene u sklopu projekta “e-MOBIL” predstavljene su i danas povjereniku Europske komisije, a za više informacija o njima pročitajte članke na našem portalu.

Autor: Pokreni posao