Android, Novosti, Projekt "e-MOBIL" | Autor: | 11. Listopad 2013. | 2 komentara

Predstavljamo aplikaciju: Call My Droid

Call My DroidCall My Droid
1 Flares 1 Flares ×

Napravili smo program koji omogućava pronalaženje uređaja kojeg smo zagubili pod jastukom, u kauču ili na toaletu. Htjeli smo omogućiti lakše pronalaženje uređaja kojeg nije moguće nazvati, a spojen je na bežičnu mrežu. Ovaj program omogućava korisniku lagano pronalaženje Android uređaja uz pomoć drugog Android uređaja, radilo se o tabletu ili telefonu.

Odakle inspiracija?

Inspiracija za program došla je u trenutku kad, kao predstavnik grupe koja je razvila ovu aplikaciju, nisam mogao pronaći tablet, te sam shvatio kako bi bilo dobro da ga se može “nazvati”.

Što je bilo najteže, a što najlakše?

Najlakše je bilo napraviti sučelje aplikacije. Najteže je bilo napraviti servise koji će u pozadini slušati portove, a pri tome neće trošiti puno baterije.

Slušanje portova nas je najviše zabrinjavalo i nismo znali je li uopće moguće “slušati” određeni port. Nakon mnogo googlanja, programiranja i preslagivanja koda, program je proradio. Nakon toga je došla nešto lakša faza “poštimavanja” i optimizacije. Po završetku programa bili smo jako zadovoljni jer smo uspjeli puno toga napraviti. Napisali smo aplikaciju koja koristi SQLite bazu podataka, koja koristi servise koji se pokreću prilikom paljenja uređaja, aplikaciju koja u pozadini osluškuje mrežne portove, koja sve zahtjevnije poslove izvodi u posebnim dretvama i još mnogo toga.

Napisali smo preko 1000 linija Java koda i naučili jako puno!

Kako bismo mogli poboljšati svoju aplikaciju?

Funkcionalnost aplikacije može se proširiti na razne načine, ali zasad nismo htjeli ništa dodavati ili mijenjati budući da program savršeno radi ono što je prvotno zamišljeno. Ovo što smo napravili otvara nam brojne mogućnosti za proširenje funkcionalnosti, što planiramo i napraviti ukoliko ovo što smo dosad napravili generira zadovoljavajući interes korisnika.

Ovaj članak dio je serije članaka u kojima predstavljamo mobilne aplikacije razvijene u sklopu projekta “e-MOBIL”.