Android, Novosti, Projekt "e-MOBIL" | Autor: | 16. Listopad 2013. | 0 komentara

Predstavljamo aplikaciju: Fotonaponski kalkulator

Fotonaponski kalkulatorFotonaponski kalkulator
0 Flares 0 Flares ×

Napravili smo aplikaciju Fotonaponski kalkulator koja će pomoći u rješavanju problema s kojima se susreću ljudi u postupku izgradnje solarne elektrane. Cilj našeg Fotonaponskog kalkulatora je na što jednostavniji način pomoći da se izradi idejni projekt solarne elektrane kroz kalkulaciju godišnje proizvodnje električne energije.

Aplikacija je osmišljena da omogući jednostavnu kalkulaciju kroz unos parametara: odabir lokacije, vrsta panela, željena snaga, kut nagiba, orijentacija.

Odakle inspiracija

Inspiracija nam je došla u trenutku kad smo shvatili da je danas potrebno sve više energije. Pošto su obnovljivi izviri energije danas „hit“ odabir ove ideje bio je normalni slijed. Energija koja je besplatna i ne zagađuje okoliš. Kolega Damir Bukvić imao je diplomski rad na temu Solarne energije te smo iz prve ruke mogli doći do potrebnih podataka za razvoj naše aplikacije. Na internetu postoji sličan kalkulator ali nije praktičan i prilagođen Android mobilnom okružju.

Fotonaponski kalkulator

Što je bilo najteže, a što najlakše?

Pošto nismo imali previše programerskog iskustva najteže je bilo ideju pretočiti u programski kod. Imali smo dobru podršku mentora, koji bi nam uskočio kada bi smo zapeli. Tako smo se susreli sa korištenjem XML parsera, jer su nam svi podaci bili zapisani u XML-u. Za interaktivnu kartu RH smo koristili nevidljiva obojana područja kako bi postavili područja koja korisnik može kliknuti. Najjednostavnije nam je bilo napraviti programsko sučelje.

Zaključak

Naš solarni kalkulator vam može dati podatak koliko bi električne energije godišnje proizvela vaša solarna elektrana? Odabirom njega i laiku su dostupna saznanja solarnog potencijala njegovog krova.

Ovaj članak dio je serije članaka u kojima predstavljamo mobilne aplikacije razvijene u sklopu projekta “e-MOBIL”.

Autor: Mario Kordić