Android, Novosti, Projekt "e-MOBIL" | Autor: | 11. Listopad 2013. | 4 komentara

Predstavljamo aplikaciju: Traffic Report

Traffic ReportTraffic Report
0 Flares 0 Flares ×

Tko god da je upoznat s mobilnim aplikacijama, bilo da ih svakodnevno koristi ili je samo čuo za njih, zasigurno je i sam u jednom trenutku imao neku ideju za aplikaciju. No, rijetko tko se zapitao na koji način se realiziraju takve ideje i koliko je to zapravo složen proces…

Mi smo ovim projektom dobili priliku naučiti kako od dobre ideje napraviti još bolju aplikaciju. Na početku smo ih imali mnoštvo, ali zadatak je bio odlučiti se samo za jednu, onu koju ćemo izraditi i predstavljati kao svoj prvi projekt. No, ideja je samo maleni djelić onoga što je potrebno kako bi se napravila uspješna aplikacija.  Na prijedlog mentora, odlučili smo napraviti aplikaciju koja će pomoći u rješavanju problema s kojima se gotovo svaki sudionik u prometu barem jednom susreo.

Ime aplikacije je došlo samo od sebe - Traffic Report, koje ukratko najbolje opisuje ono čemu naša aplikacija služi – prijavi događaja u prometu.

Zamislimo na trenutak: vozite se na posao i na vašoj tipičnoj ruti dogodila se prometna nesreća ili je zastoj zbog gužve. Naravno, morate stati i čekati…I tako nekoliko minuta, pola sata ili čak više. Bez obzira na to što ste krenuli na vrijeme, zakasnili ste na posao. I baš si pomislite:  ”Eh, da sam bar znao, ne bih išao ovim putem“ ili “Eh, da mi je barem netko javio ranije“.

Tu na scenu stupa naša aplikacija. Ona omogućava prijavu takvih događaja, bilo da se radilo o zastoju u prometu, prometnoj nesreći, policijskoj patroli ili vremenskoj neprilici. Svaki korisnik može prijaviti događaj koji je vidio na cesti ili ruti kojom se kreće, ali isto tako može vidjeti i događaje u krugu od 10 kilometara koje su drugi korisnici prijavili. Kako bi korisnici dobili što preciznije podatke na što jednostavniji način za svaki događaj smo omogućili i prikaz u obliku adrese gdje se on dogodio, ali i prikaz na karti. Vrlo je jednostavna za korištenje, a prijaviti događaj se može u samo dva dodira na ekran.

Uz hrvatski, aplilkacija trenutačno podržava i četiri druga jezika (engleski, njemački, francuski i španjolski), a u planu imamo i prijevod na još neke jezike.

Kompletan dizajn smo također izradili sami kako bi se savršeno uklopio u samu temu aplikacije.

Početni ekran aplikacije “Traffic Report”

Ekran za prijave prometnih poteškoća u aplikaciji “Traffic Report”

Pregled ulica u kojima su kroz aplikaciju prijavljeni događaji u prometu.

Prikaz prijavljenih događaja na karti.

Izrada mobilnih aplikacija je zanimljiv i dinamičan posao, ali zahtjeva puno učenja i rada. Sudjelovanje u ovom projektu nam je omogućilo dobar početak u tome i dao nam osnove za daljnje bavljenje ovim poslom. Nadamo se da nam je Traffic Report tek jedna u nizu mobilnih aplikacija koje ćemo izraditi!

Pročitajte i detaljniji prikaz načina rada aplikacije Traffic Report.

Ovaj članak dio je serije članaka u kojima predstavljamo mobilne aplikacije razvijene u sklopu projekta “e-MOBIL”.