Novosti, Poduzetništvo | Autor: | 31. Listopad 2016. | 0 komentara

Pripremite projekte i ‘povucite’ sredstva iz europskog fonda za ruralni razvoj!

european_union-300x100-1
0 Flares 0 Flares ×

european_union-300x100-1

Poljoprivreda, odnosno zajednička poljoprivredna politika (ZPP) jedno je od najznačajnijih operativnih područja kojim se bavi Europska unija. Pri tome ne govorimo samo o proizvodnji hrane, već i o osiguranju životnog standarda poljoprivrednika, očuvanju ruralnih tradicija i unaprijeđenju ruralnog prostora i usluga. Uloga poljoprivrednika je velika – njegov glavni zadatak je proizvoditi kvalitetnu i zdravstveno ispravnu hranu po povoljnim cijenama. Najbolji dokaz ovoj tvrdnji je visina sredstava koja je namijenjena provedbi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) – godišnje Europska unija troši oko 55 milijarde eura, što predstavlja 40% ukupnog godišnjeg proračuna EU!

Ruralni razvoj, kao jedan od dva stupa Zajedničke poljoprivredne politike, financiran je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR/EAFRD), a usmjeren je na ostvarivanje razvoja ruralnih sredina, polazeći od činjenice da je 91% prostora u EU ruralno, a 56% stanovništva EU živi u ruralnim sredinama.

Hrvatskoj je na raspolaganju 2,4 milijarde eura

Kao korisnici Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Hrvatskoj je na raspolaganju gotovo 2,4 milijarde eura (2.369.803.830,23 €), i to u periodu 2014. – 2020. odnosno godišnje oko 330 milijuna eura! Koliko je ovaj iznos značajan i velik govore podaci o sredstvima koji su Hrvatskoj bili na raspolaganju prije ulaska u Uniju, a koja su kroz SAPARD i IPARD iznosila najviše 35 milijuna eura godišnje.

Ne propustite priliku za bepovratno financiranje!

Prilika je to za bespovratno financiranje projekata koju ne bi trebali propustiti OPG-ovi, obrti, trgovačka društva, zadruge, civilne udruge, jedinice područne (regionalne) samouprave, LAG-ovi, organizacije koje se bave zaštitom i promicanjem kulturnih vrijednosti i zaštitom okoliša ruralnih područja, šumoposjednici, proizvođačke organizacije i grupe, javne ustanove za zaštitu prirode.

Naime, upravo zahvaljujući Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, u 12 zemalja članica EU  koje su se pridružile u prethodna dva kruga prije Hrvatske, prihodi poljoprivrednika su porasli, a unutarnje tržište poljoprivrednim proizvodima nesmetano funkcionira.

Više informacija kako se pripremiti i „povući“ sredstva iz europskog fonda za ruralni razvoj na http://www.algebra.hr/edukacija/ruralni-razvoj/?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_term=post&utm_content=160929ruralniradionica&utm_campaign=social.

1

3

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost POU

Algebra

2

Autor: Pokreni posao