Umjetna inteligencija u hrvatskim startupima

Huawei AI Summit u Zagrebu

84 posto hrvatskih startup tvrtki će tijekom slijedeće tri godine početi razvoj proizvoda i usluga utemeljenih na tehnologijama umjetne inteligencije, tvrdi se u istraživanju koje je proveo Zagrebački inovacijski centar (ZICER) među svojim korisnicima i u suradnji s tvrtkom Huawei, jednim od najvećih sjvetskih proiuzvođača hardvera i druge inftastrukture za umjetnu inteligenciju.

Među anketiranim hrvatskim startup tvrtkama 53 posto ih navodi da su već sada uključeni u projekte koji kao sastavnicu imaju AI tehnologije.

Rezultati istraživanja koje je tijekom kolovoza provedeno među tvrtkama stanarima ZICER-a predstavljeno je u sklopu Huawei AI Summita održanog danas u Zagrebačkom inovacijskom centru.

„Rezultati jasno pokazuju kako u razvoju i primjeni AI tehnologija postoji izniman potencijal za rast poslovanja u Hrvatskoj, što je prepoznato od strane start-up zajednice i u kontekstu njihovih budućih projektnih planova, kao i trenutne uključenosti u slične projekte“, izjavio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Frane Sesnic. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Huawei AI Summit okupio je predstavnike poslovne i akademske zajednice s ciljem poticanja rasprave o trendovima, razvoju i potencijalu tehnologija umjetne inteligencije u poslovanju u Hrvatskoj.

Uloga umjetne inteligencije u svakodnevici u budućnosti će se samo povećavati, a očekuje se da će utjecati na niz područja – zdravstvo, transport, marketing te poslovanje i životne navike općenito.

Pametni algoritmi prilagođavat će se našim navikama, preferencijama i emocijama, vodit će nas najboljim prometnim rutama, a uz pomoć pametnih osobnih asistenata u pametnim domovima štedjet ćemo energiju.

Umjetna inteligencija ima ogroman poslovni potencijal prvenstveno zbog mogućnosti transformiranja brojnih industrija i otvaranja prilika razvoju sasvim novih poslovnih modela.

O dosadašnjim ostvarenjima, ali i vizijama i izazovima tehnologije umjetne inteligencije govorio je profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Jan Šnajder, dok je Filip Glavan, iz Boston Consulting Grupe govorio o primjeni AI tehnologija u poslovnom svijetu.

„Umjetna inteligencija je tehnološki pothvat koji doista može stubokom promijeniti naše živote i učiniti naše društvo bogatijim, sretnijim i boljim. Bitno je da Hrvatska u tome drži korak, pa zato treba podržavati inovacije i startup zajednicu koja želi razvijati proizvode i usluge temeljen na AI. S druge strane, AI je i društveni pothvat: razvoj AI-ja mora biti popraćen promišljanjima o društvenim i etičkim aspektima ove tehnologije i prije svega promišljanjem o tome u kakvom svijetu želimo živjeti. AI treba biti sredstvo, a ne cilj“, rekao je Jan Šnajder.

.Jan Snajder. Photo: Igor Soban/PIXSELL

„Ulaganja u AI tehnologije na startup sceni su se udvostručile u 2017. godini u odnosu na prethodnu, no nisu ulaganja najveći problem u korištenju AI tehnologija, već je najveći izazov kako integrirati tehnologije u primjenu“, izjavio je Filip Glavan.

Što se tiče ostalih rezultata anketke, 11 posto ispitanih startupa ZICER-a smatra da je na razini međunarodne konkurencije po pitanju znanja i kompetencija za razvoj proizvoda i usluga utemeljenih na AI, no većina (60 posto) ipak zaključuje da su im znanja još premala da bi se mogli nositi s globalnim igračima.

Kompanija Huawei jedan je od globalnih lidera po ulaganjima u AI tehnologije. Oni procjenjuju da bi u narednih sedam godina umjetna inteligencija mogla povećati vrijednost globalne digitalne ekonomije za oko 10 bilijuna dolara.
___

%d blogeri kao ovaj: