10 najvećih rudara zlata u svijetu

Popis koji je sastavila tvrtka MiningIntelligence

0 Flares 0 Flares ×

5. kolovoza 2021. – Tvrtka Barrick Goldstrike koji se nalazi u okviru tvrtke Nevada Gold Mines, najveći je rudarski kompleks namijenjen vađenju zlata, u svijetu.

Vađenjem zlata u svijetu bavi se pozamašan broj tvrtki, no cijelim sektorom vlada nekoliko najvećih rudarskih kompanija. Evo popisa koji je sastavila tvrtka MiningIntelligence, prema količini proizvedenog zlata tijekom 2020. godine. Najveća tvrtka koja se bavi rudarenjem zlata je Newmont, a slijedeća na popisu je Barrick – te dvije tvrtke formirale su zajedničku operaciju (joint venture) prije dvije godine i tako formirale Nevada Gold Mines – najveći svjetski kompleks za proizvodnju zlata.

Podaci kažu da u svijetu ima 244 tisuće tona zlata: 187 tisuća tona je već, tijekom povijesti, izvađeno iz zemlje, a sadašnje zlatne rezerve u rudnicima procjenjuju se na 57 tisuća tona. Tijekom godine, proizvede se oko 3200 tona zlata, globalno.

Na popisu deset najvećih slijede kompanije ruski Polyus, južnoafrički AngloGold, kanadski Kinross, Gold Fields i Newcrest, od kojih svaka proizvodi više od dva milijuna unci zlata godišnje (oko 56 tona). Ukupno, postoji trinaest tvrtki koje imaju proizvodnju veću od milijun unci zlata godišnje. U tom “klubu” nalaze se još kanadska tvrtka Kirkland Lake Gold, australski Northern Star Resources i britanski Nord Gold. Prva slijedeća tvrtka koja bi se uskoro mogla pridružiti ovoj skupini je najveći proizvođač platine, Sibanye-Stillwater, koji je tijekom prošle godine proizveo 0,98 milijuna unci zlata.

Ljudi koji su radili ovaj popis iz njega su isključili tvrtku Navoi Mining & Metallurgy Combinat, u vlasništvu države Uzbekistan, vlasnika najvećeg rudnika zlata u svijetu, koji se nalazi u Muruntau, jer od njih nisu dobili pouzdane informacije. Oni kažu da su prošle godine proizveli više od dva milijuna unci plemenite kovine.

Više pojedinosti


 

 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: