100 posto obnovljivi

PwC se pridružuje inicijativi RE100

0 Flares 0 Flares ×

Tvrtka PwC radi konstntno na smanjenju emisija ugljičnog dioksida, nastoji koristiti električnu energiju samo iz obnovljivih izvora te kompenzirati sva putovanja zrakoplovom. Ta nastojanja dodatno su naglašena članstvom u inicijativi globalnih tvrtki RE100, kojom se povećava globalna potražnja za obnovljivom energijom, a koju predvodi The Climate Group u partnerstvu s organizacijom CDP.

Obveza se odnosi na 21 PwC-ovo najveće društvo koja su u 2018. godini ostvarila 88 % prihoda, s tim da se tijekom vremena pokrivenost planira i proširiti in ostale tvrtke u toj grupaciji.

U inicijativi RE100 sada ima preko 150 velikih tvrtki na globalnoj razini koje svojim poslovanjem ubrzavaju potražnju i isporuku obnovljivih izvora energije diljem svijeta obvezujući se na korištenje električne energije iz obnovljivih izvora u svakodnevnom radu.

Brojna PwC-ova društva su na nacionalnim razinama već postigla dobre rezultate u upravljanju svojim ugljičnim otiskom i uvođenju inovacija u svom sektoru. Primjerice PwC u Ujedinjenoj Kraljevini je tijekom posljednjih 11 godina postigao smanjenje od 85 % na području emisija povezanih s korištenjem energije, PwC Nizozemska je uveo interni trošak za ugljični dioksid.

Tijekom prošle godine, emisije ugljičnog diokisda nastale iz PwC-ovog poslovanja, bile su u padu za 4 % (na 592.293 tCO2e), a emisije po zaposleniku smanjile su za 7 % (na 3,19 tCO2e). Tijekom posljednje tri godine, emisije po zaposleniku smanjile su za 14 % (s 3,69 na 3,19 tCO2e). Šezdeset posto električne energije koju koriste najveći poslovni segmenti PwC-a (s 88 % prihoda) poteklo je iz obnovljivih izvora, što je najviši postotak koji je do sada zabilježen unutar mreže.

Osim što se PwC pridružio inicijativi RE100, preuzeo je i obvezu kompenziranja neizbježnih emisija povezanih s putovanjima zrakoplovom ulažući u niz mogućnosti dobrovoljnog smanjenja emisija ugljičnog dioksida. Projekti smanjenja emisija ugljičnog dioksida sprječavaju, smanjuju ili uklanjaju emisije stakleničkih plinova u svrhu kompenzacije emisija koje se drugdje događaju.

Tvrtke u mreži PwC-a mogu birati iz portfelja kompenzacijskih projekata u skladu s lokalnim prioritetima. Uspostavljeni su strogi kriteriji kvalitete, uključujući potvrdu kompenzacija od neovisne treće strane, sukladno utvrđenom standardu ili protokolu. Projekti trebaju potaknuti višestruku korist, uključujući pomoć pri stvaranju tržišta obnovljivih izvora, podršku lokalnom ekonomskom i socijalnom razvoju odnosno stvaranju održivog okruženja.

Kompenzacijski projekti

U projektni portfelj spadaju rezervat bioraznolikosti na Borneu, vjetroelektrana u Turskoj, projekt štednjaka u Kini i projekt iskorištenja odlagališnog plina u državi New York koji generira električnu energiju za 18.000 domova i stvara 420 hektara novih močvarnih područja.

Rezervat bioraznolikosti Rimba Raya, Borneo
Ovaj projekt usredotočen je na tropske tresetne močvare s visokom gustoćom ugljičnog dioksida. Inicijativa pomaže u zaustavljanju krčenja šuma na području od oko 65.000 hektara šuma koje je prvotno bilo namijenjeno za razvoj plantaža palminog ulja.

Vjetroelektrana, Turska
Ovaj se projekt nalazi u zapadnoj Turskoj i sastoji se od 119 turbina s ukupnim kapacitetom od 140 MW, a nacionalnu mrežu opskrbljuje obnovljivom električnom energijom bez ikakvih emisija.

Štednjaci Shanxi, Kina
Ovaj projekt poboljšanih štednjaka smanjuje stakleničke plinove zamjenom neodrživih izvora goriva s obnovljivom biomasom. Značajna dodatna korist ove inicijative je smanjenje izloženosti krajnjih korisnika zagađenom zraku u kućanstvima, arsenu i fluoridu.

Projekt iskorištenja odlagališnog plina otpada Seneca Meadows, SAD
Smješten u državi New York, ovim projektom nastalo je gotovo 420 hektara novih močvarnih područja, uspostavljen je centar za obrazovanje o okolišu te se generira električna energija iskorištenjem metana iz odlagališnog plina što omogućava opskrbu energije za 18.000 domova.

Projekti koje podržavaju PwC i drugi sveukupno su pomogli oko 3 milijuna ljudi, zaštitili ili obnovili 656.000 hektara šuma, proizveli 209.000 MWh čiste energije i stvorili preko 570 novih radnih mjesta.

Obaveze koje je PwC preuzeo u inicijativi RE100 do 2025. godine su korištenje 100 % obnovljivih izvora energije u svim segmentima poslovanja, a zadani cilj za međurazdoblje do 2022. godine je 70 %.

Izvještaj o PwC-ovim globalnim pokazateljima ekoloških aktivnosti u financijskoj godini 2018. 

RE100 je zajednička, globalna inicijativa koja okuplja preko 150 tvrtki kojima je cilj korištenje 100 % obnovljivih izvora energije i koja radi na povećanju potražnje i isporuke energije iz obnovljivih izvora. Inicijativu RE100 koordinira The Climate Group u partnerstvu s CDP, kao dio koalicije We Mean Business.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: