1000 najinovativnijih u svijetu

Ulaganja u inovacije rezultiraju rastom poslovanja

0 Flares 0 Flares ×

Izdvajanja za istraživanje i razvoj u svijetu ove godine povećala su se za 11 posto i dosegla su ukupnu vrijednost od 782 milijarde dolara, navodi se u upravo objavljenoj analizi podružnice konzultantske kuće PwC – Strategy&, poduzeća za strateško savjetovanje.

Analiza, nazvana „Global Innovation 1000“ obuhvatila je, kao što joj i ime kaže, 1000 najvećih globalnih korporacija, a provedena je 14. put. Zaključak je da se ulaganja u inovacije mogu jasno povezati s dugoročnim strategijama rasta, a izdvajanja za istraživanje i razvoj povećavaju se u svim regijama i gotovo u svim industrijama.

U istraživanje i razvoj najviše se izdvajalo u Kini (+34 %) i Europi (14 %), dok su Sjeverna Amerika i Japan imali jednoznamenkasti rast (+7,8 % i+ 9,3 %)

Sveukupni intenzitet ulaganja u istraživanje i razvoj (intenzitet ulaganja je usporedba izdvajanja za istraživanje i razvoj u odnosu na veličinu prodaje) ostaje na do sada najvišoj razini od 4,5 %.

Dio ovogodišnjeg izvještaja „Global Innovation 1000“ je i petogodišnje istraživanje učinkovitosti tvrtki na temelju toga koliko ulažu u inovacije u odnosu na konkurentske tvrtke iz sektora – 88 tvrtki širom svijeta, u svim regijama i industrijama, ocijenjene su kao inovatori s najvišim postotkom iskorištenja uloženih sredstava.

Izdvajanja za istraživanje i razvoj u svijetu ove godine povećala su se za 11 posto i dosegla su ukupnu vrijednost od 782 milijarde dolara

Te tvrtke nadmašile su tijekom promatranog razdoblja sve svoje sektorske konkurente u svih sedam ključnih mjerila financijskog uspjeha (rast prihoda, rast tržišne kapitalizacije, operativnu maržu, bruto maržu, rast dobiti iz poslovanja, rast bruto dobiti i ukupni povrat dioničara), a istodobno su izdvajale manje od medijana u istraživanja i razvoj kad se gleda kroz udio u prodaji.

U istraživanje i razvoj najviše se izdvajalo u Kini (+34 %) i Europi (14 %),

Inovatori s najvišim postotkom iskorištenja uloženih sredstava tijekom petogodišnjeg razdoblja koje je završilo 2017. godine bilježili su slične operativne i bruto marže kao i druge tvrtke uključene u istraživanje Global Innovation 1000, no bili su znantno (2,6 puta) bolji od drugih tvrtki uključenih na popis Global Innovation 1000, u rastu prodaje. Uz to rast tržišne kapitalizacije tih tvrtki bio je 2,9 puta viši od ostalih.

Inovatori s najvišim postotkom iskorištenja uloženih sredstava su u odnosu na druge tvrtke ostvarili najmanje dvostruko viši rezultat na svim područjima mjerenja.

Zajednička obilježja skupine tvrtki s visokim rastom su sljedeća:

Usklađenost: 77 % najbrže rastućih tvrtki kaže da su njihove inovacijske strategije usklađene s poslovnim strategijama, u usporedbi s 54 % ispitanika koji bilježe isti rast, te 32 % ispitanika koji bilježe sporiji rast.

Kultura: 71 % ispitanika koji bilježe brži rast prihoda svojih tvrtki u odnosu na konkurente kažu da su njihove korporativne kulture usklađene s inovacijskom strategijom, u usporedbi s 53 % tvrtki koje bilježe isti rast, te 33 % tvrtki koje bilježe sporiji rast.

Vodstvo: 78 % tvrtki koje bilježe rast prihoda veći od konkurenata navode da je njihov izvršni tim jako ili usko usklađen sa strategijom ulaganja i inovacija u istraživanje i razvoj, u usporedbi s 62 % tvrtki s istim rastom, te 53 % tvrtki sa sporijim rastom.

Na regionalnoj razini, popis odražava nastavak dramatičnog uzleta tvrtki u Kini – od 3 % u prvoj ocjeni inovatora s najvišim postotkom iskorištenja uloženih sredstava u 2007. godini do 17 % u 2017. godini.

Europa je također zabilježila značajan porast od 18 % u 2007. godini do 30 % u 2017. godini. Broj inovatora s najvišim postotkom iskorištenja uloženih sredstava pao je za 45 % u sjevernoameričkim tvrtkama i za 8 % u japanskim tvrtkama.

Broj inovatora po sektoru s najvišim postotkom iskorištenja uloženih sredstava rastao je od 2007. do 2017. godine na području telekomunikacija, potrošačkih proizvoda, zdravstva, industrijske proizvodnje, automobilske industrije, zrakoplovstva i obrane, dok se njihov broj smanjio na području kemijske industrije i energetike, računarstva i elektronike, te softvera i interneta.

Od više od 1.000 tvrtki pregledanih tijekom tri zasebna petogodišnja razdoblja koja su završila 2007., 2012. i 2017. godine, samo su dvije tvrtke stekle status inovatora s najvišim postotkom iskorištenja uloženih sredstava tijekom cjelokupnog 15-godišnjeg razdoblja: Apple i Stanley Black & Decker.

 

Više o istraživanju Global Innovation 1000:

*Istraživanje Global Innovation 1000 provodi se 14. godinu zaredom i analizira potrošnju u 1000 tvrtki s najvišim javno objavljenim izdvajanjima za istraživanja i razvoj.

*Amazon je drugu godinu zaredom u istraživanju Global Innovation 1000 zadržao prvo mjesto kao tvrtka s najvišim izdvajanjima za istraživajna i razvoj.

*Sanofi i Siemens su se ponovo priključili skupini od 20 tvrtki s najvišim izdvajanjima na globalnoj razini.

*Nakon Alphabeta, Apple je ponovno zauzeo prvo mjesto kao najinovativnija tvrtke na svijetu, dok Netflix prvi put ulazi u popis prvih 10 najinovativnijih tvrtki, prema globalnom istraživanju voditelja i menadžera Odjela za istraživanje i razvoj.

*Potrošački sektor nadmašio je softversku i internetsku industriju prvi put u pet godina, s najbržim godišnjim rastom izdvajanja za istraživanja i razvoj (26 % u odnosu na 20,6 %),

*Zdravstvo do 2020. godine ima izgleda postati sektor s najvišim izdvajanjima za istraživanja i razvoj.

*Računarstvo i elektronika, zdravstvo i automobilska industrija zajedno čine 60 % globalnih korporativnih izdvajanja za istraživanja i razvoj u 2018. godini.

* Kina i Europa zabilježile su porast broja tvrtki među 1000 najvećih, dok su Sjeverna Amerika (-5 %) i Japan (-6 %) zabilježili pad.

Cjelokupnu studiju i informacije o metodologiji možete pronaći na www.strategyand.pwc.com/innovation1000

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: