12 razloga propasti startup tvrtki

Od pogrešnog proizvoda do loših odnosa

0 Flares 0 Flares ×
Tijekom istraživanja izvučeno je i više dobrih pouka za sve koji žele pokrenuti neki posao. Foto: Pexels

9. kolovoza 2021. – Analitička tvrtka CB Insights proučila je 111 propalih startup tvrtki i pronašla dvanaest najčešćih razloga njihova neuspjeha. Istraživanje je obuhvatilo tri godine, a analizirane su startup tvrtke koje su propale od 2018. godine do polovice ove godine. Glavni zaključak: niti jedna startup tvrtka nije propala zbog samo jednog razloga. Najčešće su na djelu bila dva, tri i više uzroka, a izvučeno je i više dobrih pouka za sve koji žele pokrenuti neki posao. Zahvaljujući, osim same statistike i osnivačima mnogih propalih startupa koji su hrabro progovorili o pogreškama koje su učinili.

Glavni zaključak istraživanja: niti jedna startup tvrtka nije propala zbog samo jednog razloga.

Dakle, evo razloga koje su mnoge startup tvrtke doveli do propasti: nedostatak ravnoteže između privatnog i poslovnog života, dovelo je do propasti bar pet posto startup tvrtki; nedovoljno fnanciranje prototipa; nesuglasje između osnivača i ulagača; loš ili bar ne dovoljno dobar proizvod; loš timing izlaska na tržište (ili prerano, ili prekasno); nedovoljno raznolik tim (nedostatak iskustva i stručnosti); loše postavljen odnos cijene proizvoda i troška njegove proizvodnje i postavljanja na tržište; problemi sa zakonodavnim okvirom; manjkav poslovni model; svladani konkurencijom – zanemarivanje konkurencije uzrok je propasti više od 20 posto svih neuspjelih startup tvrtki; nepostojanje tržišta, to jest, nedostatak potražnje za proizvodom ili uslugom razlog je čak 35 posto gašenja neuspjelih startup tvrtki; i posljednji i najveći među razlozima neuspjeha startupa – nedostatak novca.

Izvještaj tvrtke CB Insights navodi i konkretne primjere za svaki od navedenih razloga za neuspjeh startupa, i iznimno je zanimljivo štivo. Pročitajte ga OVDJE.


 

 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: