120 timova, dva pobjednika

Algebra LAB inkubator

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 29. rujna 2020. Na finalnom natjecanju 12. generacije startup tvrtki u sklopu inkubatorskog programa Algebra LAB-a, održanom jučer navečer, sudjelovalo je sedam timova koji su pred žirijem i investitorima predstavili projekte koje su, pod mentorskim vodstvom stručnjaka, usavršavali proteklih mjeseci, uspješno pritom završivši inkubatorski program. U inkubator se, u najvećoj konkurenciji dosad, sa svojim projektima prijavilo više od 120 timova.

Tijekom proteklih mjeseci timovi su prošli kroz intenzivan inkubacijski program Algebra LAB-a gdje su, uz pomoć i podršku mentora, radili na razvoju i usavršavanju svojih projekata, na tržišnom i marketinškom pristupu te na cjelokupnoj poslovnoj strategiji.

Nagradu za najbolje razrađenu poslovnu priliku i model (best business case) osvojio je projekt Farseer. Farseer je platforma za planiranje i izvještavanje, što su kritične strateške aktivnosti upravljanja poslovanjem, a u većini tvrtki se obavljaju na godišnjoj ili polugodišnjoj razini u zastarjelim alatima i na temelju isključivo povijesnih podataka koji se prikupljaju i obrađuju ručno. U spas dolaze Matija Nakić, Luka Mijatović, Matej Trbara i Zrinko Dolić i njihova aplikacija pod nazivom Farseer. Farseer nudi jednostavno sučelje koje omogućuje bottom-up i top-down planiranje, što proces financijskog planiranja i praćenja čini brzim i fleksibilnim.

Nagradu za najbolje izveden pitch na finalnom natjecanju dobio je projekt SportReact. Razvoj reakcije i kognitivnih sposobnosti kao što su fokus, koncentracija važni su faktori u razvoju djece, ali i ključne odlike vrhunskih sportaša. Anto Širić, Ivan Josipović, Aleksandar Pupac stoje iza SportReacta, IoT sustava inteligentnih senzora povezanih s mobilnom aplikacijom koji se koriste za razvoj koordinacije i refleksa sportaša.

Posebnost ovogodišnjeg Algebra LAB natjecanje jest i to što se pokazalo da je ulaz u startup svijet jednako zanimljiv studentima s 20 godina, kao i već realiziranim poslovnim ljudima s 40+, koji se odlučuju izaći iz korporacija u kojima su etablirali svoje profesionalne karijere, i započeti novo poglavlje u svom životu.

Damir Sabol i Ivan Voras / Foto: Algebra

U sklopu finalnog događaja za ovu generaciju startupa u inkubatoru Algebra LAB-a također su održana dva zanimljiva razgovora: Damir Sabol prenio je, u razgovoru s Ivanom Vorasom (pokretačem domaćeg podcast serijala „Surove strasti”), iskustva s PhotoMathom u sklopu predavanja „200 milijuna korisnika.“

Na panelu „Kako biti uspješan startup u Hrvatskoj“, koji je moderirao dr.sc. Leo Mršić, direktor Algebra LAB-a, sudjelovali su Jerko Škorić (DivIT), Željko Švedić (Testdome), Tihana Petričević (Silver Technologies) i Nik Oroši (Ellis Cafe).

Startup projekti 12. generacije inkubatora Algebra LAB-a koji su sudjelovali u finalu:

1. Canvas
Kreiranje multi-player video igara nije nimalo jednostavna što može potvrditi svaki developer koji se uhvatio u koštac s time. Stoga su Krševan Štorić i Valentino Vukelić osmislili Haste Networking – tehničko rješenje koje će omogućiti svima s bazičnim znanjem programiranja video igara da se bez straha ubace u područje izrade multi-player igara.

2. Nuotwo
Kako urbana područja pretvoriti u šume zna dvojac Marko Brkljačić i Iva Soža koji su osmislili Nuotwo – fotobioreaktorske panele koji se jednostavno montiraju na zid unutar bilo koje građevine (dom, ured, poslovna zgrada) te mikrobiološkim putem fiksiraju ugljični dioksid i metan iz zraka te ih pretvaraju u kisik i biomasu.

3. SportReact
Razvoj reakcije i kognitivnih sposobnosti kao što su fokus, koncentracija važni su faktori u razvoju djece, ali i ključne odlike vrhunskih sportaša. Anto Širić, Ivan Josipović, Aleksandar Pupac donose nam SportReact, IoT sustav inteligentnih senzora povezanih s mobilnom aplikacijom koji se koriste za razvoj koordinacije i refleksa sportaša.

4. Farseer
Planiranje i izvještavanje kritična je strateška aktivnost upravljanja poslovanjem, a u većini tvrtki se obavlja na godišnjoj ili polugodišnjoj razini u zastarjelim alatima i na temelju isključivo povijesnih podataka koji se prikupljaju i obrađuju ručno. U spas dolaze Matija Nakić, Luka Mijatović, Matej Trbara i Zrinko Dolić i njihova aplikacija pod nazivom Farseer. Farseer nudi jednostavno i logično sučelje koje omogućuje bottom-up i top-down planiranje, što proces financijskog planiranja i praćenja čini brzim i fleksibilnim.

5. Viibes
Koliko puta ste bili na festivalu ili koncertu i gubili dragocjeno vrijeme čekajući u redu za hranu, piće ili toalet? Srećom tu je Viibes – ultimativna mobilna aplikacija koja će biti spas svakom posjetiocu festivala iza koje stoje Jermaine Bowley i Marko Marinović. Preko Viibes aplikacije posjetioci mogu kupiti ulaznicu za bilo koji festival, naručiti hranu i piće bez čekanja u redu, bukirati transfere i smještaj, saznati gdje su im prijatelji i još mnogo toga.

6. Velebit AI
Vrlo kratkoročna prognoza koristan je prognostički koncept čiji je cilj da s velikom točnošću daje uvid u meteorološke prilike za sljedećih nekoliko sati. Davor Aničić, Ivan Borko, Tomislav Levanić, Bartol Freškura i Mladen Fernežir donose nam Velebit AI – nezamjenjiv sustav za kratkoročnu prognozu koja je izuzetno korisna u pružanju pravovremenog upozorenja kod promjenjivih atmosferskih prilika kao i u kriznim situacijama poput gašenja požara ili obrane od poplava.

7. Rukoplastika
Šesteročlani tim gamera, Hrvoje Kovač, Juraj Babić, Frane Pamuković, Ante Žeravica, Borna Kapusta i Nikša Pamuković, specijalizira se za izradu kompjuterskih pomagala za ljude s amputacijom ili deformitetom, kao i za one koji boluju od posljedica moždanog udara ili nekih neurodegenerativnih bolesti. Koristeći CT snimke i tehnologiju za 3D printanje dizajniraju i projektiraju nove vrste personaliziranih kontrolera i joystickova.

Partner startup inkubatora Algebra LAB-a ove je godine INA koja će, osim što je kroz mentorski program pomogla tijekom inkubacijske faze, najboljim projektima pomoći i u daljnjem razvoju.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: