1,6 milijardi kuna. Liječnici… Homologacija.

Ugovor Ericssona i HT-a, opterećeno zdravstvo i reforma sustava homologacije

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 1. rujna 2020. Novosti, ukratko:

1,6 milijardi kuna. Hrvatski Telekom i Ericsson Nikola Tesla Grupa potpisali su ugovor o pružanju usluga na području izgradnje i održavanja fiksne i mobilne telekomunikacijske infrastrukture, nadzora telekomunikacijske mreže te terenskog održavanja aktivne pristupne mreže i pasivne mreže. Ugovor vrijedi do kraja 2023. godine, a vrijednost iznosi više od 1,6 milijardi kuna. Tvrtka Ericsson Nikola Tesla Servisi ima ekskluzivitet za aktivnosti iz domene ugovora. Dosadašnja ulaganja Hrvatskog Telekoma omogućila su dovršenje projekta modernizacije mobilne mreže koja je sada spremna za uvođenje 5G tehnologije, HT lanira dodatnu izgradnju optičke infrastrukture kako bi pokrio 80 tisuća novih domaćinstava optikom, a što će biti, ako se ostvari, povećanje od 60 posto u odnosu na prošlu godinu.

Nemarni ili angažirani? HUP Udruga liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu podržava prijedloge epidemiologa upućene ministru Berošu koji imaju za cilj rasterećenje zdravstvenog sustava, ali izražava i zabrinutost načinom komunikacije kojim se krivnja za neke probleme svaljuje na privatne poslodavce – liječnike u ugovornom odnosu. Te liječnike se izjavama u medijima optužuje za nemar i nedostatak angažmana. Činjenica je, kažu u HUP-ovoj Udruzi liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu da nedostatak kadrova u zdravstvu dovodi do preopterećenja cijelog sustava, a liječnici obiteljske medicine stalno nude svoju pomoć, svoje stručne i prostorne kapacitete za prihvat najkritičnijih pacijenata.

Nova pravila o čišćim i sigurnijim automobilima. Danas se počinje primjenjivati Uredba EU-a o homologaciji i nadzoru tržišta motornih vozila. Donesena je u svibnju 2018., a cilj joj je sveobuhvatna reforma sustava homologacije i nadzora tržišta. Novim će se pravilima poboljšati kvaliteta i neovisnost homologacije i ispitivanja vozila, postrožit će se kontrola automobila koji se već nalaze na tržištu EU-a i učvrstiti cijeli sustav uvođenjem strožeg europskog nadzora. Komisija je osigurala dodatna sredstva za Zajednički istraživački centar (JRC), koji preuzima novu ulogu u nadzoru tržišta, kao i za potrebno dodatno osoblje, operativne troškove i izgradnju dvaju novih laboratorija. JRC sad ima dva nova najsuvremenija laboratorija za provođenje provjera.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: