1,7 milijardi eura za globalno obrazovanje

Tim Europa

0 Flares 0 Flares ×

3. kolovoza 2021. – Na prošlotjednom sastanku na vrhu o obrazovanju u Londonu, Europska unija i njezine države članice, kao Tim Europa, obvezale su se da će pridonijeti 1,7 milijardi eura Globalnom partnerstvu za obrazovanje i time pridonijeti preobrazbi obrazovnih sustava za više od milijardu djevojčica i dječaka u 90 zemalja i područja. To je najveći doprinos Globalnom partnerstvu za obrazovanje. EU je već u lipnju najavio svoj doprinos u iznosu od 700 milijuna eura za razdoblje 2021. – 2027.

EU su na sastanku na vrhu predstavljali predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen. U svojim govorima naglasile su posljedice krize uzrokovane bolešću COVID-19 na obrazovanje djece u cijelom svijetu i istaknule odlučnost EU-a i njegovih država članica da djeluju.

EU potpora obrazovanju usmjerena je na osiguravanje kvalitete, jednakosti i pravednosti te na usklađivanje vještina i radnih mjesta. To, konkretno, znači: ulaganje u dobro obučene i motivirane nastavnike koji djeci mogu pomoći da steknu odgovarajuću kombinaciju vještina potrebnih u 21. stoljeću; do 2030. bit će potrebno zaposliti najmanje 69 milijuna novih nastavnika za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, uključujući više od 17 milijuna u Africi; laganje u jednakost, a posebno promicanje obrazovanja djevojčica i iskorištavanje potencijala digitalnih inovacija; obrazovanje i jačanje položaja djevojčica ključan je aspekt Akcijskog plana EU-a za rodnu ravnopravnost III., čiji je cilj suzbiti rast nejednakosti u kontekstu pandemije i ubrzati napredak u području rodne ravnopravnosti i jačanju položaja žena; ulaganje u vještine za budućnost kako bi se buduće stručnjake, vodeće poslovne ljude i donositelje odluka pripremilo za zelenu i digitalnu transformaciju.


Globalni sastanak na vrhu o obrazovanju konferencija je kojom se dopunjuju sredstva za Globalno partnerstvo za obrazovanje. To je jedino takvo partnerstvo koje okuplja predstavnike svih skupina dionika u području obrazovanja, uključujući partnerske zemlje, donatore, međunarodne organizacije, skupine civilnog društva, zaklade i privatni sektor. Globalno partnerstvo za obrazovanje, u suradnji sa Svjetskom bankom, pruža financijsku potporu zemljama s niskim i nižim srednjim dohotkom, posebno onima s velikim brojem djece koja ne pohađaju školu i znatnim razlikama među spolovima. Većina sredstava dodjeljuje se supsaharskoj Africi. U razdoblju od 2014. do 2020. EU i njegove države članice financirali su više od polovine svih doprinosa Globalnom partnerstvu za obrazovanje.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: