18. međunarodna izložba inovacija

ARCA u NSK

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 15. listopada 2020. – U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu danas je otvorena trodnevna 18. međunarodna izložba inovacija ARCA, u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske.

Predstavlja se više od 200 izlagača s inovacijama i novim tehnologijama iz gotovo svih područja ljudskog rada, a značajno mjesto inovatorskog događaja zauzimaju inovacije mladih autora, učenika srednjih tehničkih škola kao i studenata hrvatskih sveučilišta. Program za učenike srednjih škola pripremljen je i u obliku STEAM radionica izrade robotskih kolica s daljinskim upravljanjem te izrade igrače konzole Nibble. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavit će se sa SMART sustavom Smart Library NSK, a djelatnici Knjižnice prezentirali su i rad Digitalnoga laboratorija NSK.

Na posebnom djelu izložbe Inventions vs. Corona predstavljena su najbolja rješenja s natjecanja kojeg je organizirala Međunarodna federacija udruženja izumitelja i izuma (IFIA) kako bi motivirala stvaranje izuma i inovacija koje pomažu u borbi protiv koronavirusa.

Izložba ARCA zatvara se sutra, u subotu 17. listopada, tradicionalnom dodjelom nagrada u 15 sati. Osim brončanih, srebrnih, zlatnih medalja te najznačajnije Grand Prix nagrade, po prvi puta dodjeljuje se i WIPO nagrada koju dodjeljuje Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO).

Posjet izložbi i svim popratnim programima besplatan je za sve posjetitelje uz napomenu da se obavezno pridržavaju svih uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ovogodišnja izložba ARCA održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Supokrovitelji izložbe su Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), a suorganizatori Međunarodna federacija udruženja izumitelja i izuma (IFIA), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK), Inovacijski centar Nikola Tesla (ICNT) i Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK). Partner izložbe je Zagrebački inovacijski centar (ZICER), sponzor HS Produkt, a generalni sponzor Končar Elektroindustrija d.d.


 

Odgovori

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: