20 godina Eura

Europska monetarna unija postoji već dvadeset godina

0 Flares 0 Flares ×
U Hrvatskoj, trenutno, 60 posto građana je protiv uvođenja Eura (Foto: EU Parlament)

Euro je navršio 20 godina s Novom godinom, a obljetnica je proslavljena posebnom ceremonijom održanom jučer u Europskom parlamentu

U početku, prve tri godine Euro je bio elektronička valuta koja je služila za plaćanja među bankama, a tada je postao “pravi” novac.

Građanima Unije to je omogućilo jednostavnije praćenje cijena u drugim državama članicama i olakšalo trgovinu te potaklo štednju u novoj, stabilnoj valuti. Euro je otvorio i niz novih poslovnih prigoda, a danas se korsiti u 19 zemalja Europske Unije. U Hrvatskoj, kao što znate, sve više raspravljamo o tome da ga i mi uvedemo.

Gledano na svjetskoj razini Euro je druga najsanžnija valuta, nakon američkog dolara i koristi se u gotovo 40 posto svih prekograničnih plaćanja.

Istraživanje Eurobarometra provedeno u studenom prošle godine pokazalo je da tri četvrtine građana Europske Unije smatra zajedničku valutu nečim što je poboljšalo život i poslovanje u njihovim zemljama. U Hrvatskoj, trenutno, 60 posto građana je protiv uvođenja Eura, a glavna bojazan je da će uvođenje te valute kod nas dovesti do porasta cijena.

Više o Euru – pročitajte ovdje.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: