200 milijuna eura potpora za male tvrtke

Za brži oporavak i likvidnost

0 Flares 0 Flares ×
Erste, poslovnica banke, u Zagrebu. Foto: EB

28. travnja 2021. – Europski investicijski fond, kao sastavni dio EIB Grupe odobrit će jamstva za Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Erste&Steiermärkische S-Leasing d.o.o. kako bi omogućio financiranje hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP-ova) u iznosu do 200 milijuna eura u svrhu pružanja potpore njihovom oporavku od krize izazvane pandemijom bolesti COVID-19.

Jamstva se odobravaju u okviru Paneuropskog jamstvenog fonda, 25 milijardi eura vrijednog jamstvenog instrumenta, koji je EIB osnovao radi bržeg oporavka europskih poduzeća od krize uzrokovane COVID-om. Riječ je o prvoj transakciji u okviru EIF-a u Hrvatskoj, koja je tom fondu doprinijela s oko 105 milijuna eura.

Jamstva iz EJF-a omogućit će Erste grupi u Hrvatskoj da malim i srednjim poduzećima ponudi kredite i financiranje leasinga pod povoljnijim uvjetima, među ostalim i uz niže kamatne stope ili dulja razdoblja počeka, odnosno blaže kolateralne zahtjeve ili produljene rokove dospijeća.

Erste banka Hrvatska dosad je kroz suradnju s EIB-im i EIF-om plasirala 390 milijuna eura malim i srednjim poduzetnicima.

Više o potpori EIB-a i EIF-a


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: