200 milijuna eura za svemirski sektor

Poticanje razvoja novih europskih svemirskih poduzeća

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelles, 21. siječanj 2020. – Tijekom 12. Europske konferencije o svemiru, u Bruxellesu, održane ovoga tjedna, Europska komisija najavila je 200 milijuna eura u projekte koji trebaju dovesti do revolucionarnih inovacija.

Usto, Komisija i Europski investicijski fond (EIF) najavljuju i prvi europski pilot-projekt fonda vlasničkog kapitala za svemir u okviru instrumenta InnovFin, koji se financira sredstvima EU-a i prvi tehnološki fond usmjeren na svemir koji se financira u okviru pilot-projekta.

Pilot-projekt fonda vlasničkog kapitala za svemir u okviru instrumenta InnovFin vrijedan je 100 milijuna eura, a namijenjen je poticanju inovacija i rasta europskih malih i srednjih poduzeća koja se bave svemirskim tehnologijama.

Tijekom 12. Europske konferencije o svemiru, EIB i ArianeGroup potpisali su sporazum o potvrdi zajma u iznosu od 100 milijuna eura za novi program za lansirne sustave Ariane 6. Sporazum se financira iz Plana ulaganja za Europu.

Cilj za svemir specijaliziranog fonda vlasničkog kapitala je da Europa zauzme vodeći položaj u razvoju svemirske tehnologije, ulaganjem u rizičnija područja.

Inicijativa je ključna za poticanje razvoja i rasta novih europskih svemirskih poduzeća.

Više o tome, pročitajte OVDJE.

__

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: