250 milijuna za jačanje kulturnih i kreativnih industrija

Bespovratna sredstva

0 Flares 0 Flares ×
Na predstavljanju su bili poduzetnici iz branše, a savjetovanje će se nastaviti preko već spomenutog upitnika na stranicama Ministarstva kulture i medija. Foto: HGK

31¸. siječnja 2022. – U organizaciji Ministarstva kulture i medija i na inicijativu Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK, u Komori je krajem prošlog tjedna održano predstavljanje investicije Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Riječ je o 250 milijuna kuna bespovratnih sredstava za jačanje kapaciteta, povećanje konkurentnosti i prilagodbu poslovanja kulturnih i kreativnih industrija jedinstvenom digitalnom tržištu, a nositelj investicije je Ministarstvo kulture i medija.

Ministarstvo kulture i medija poziva sve zainteresirane da ispune upitnik o projektima koje će pripremati, kako bi došlo do boljih informacija na temelju kojih će izraditi konačni poziv, tako da bude što povoljniji za ovaj sektor i kako bi provedba mjere rezultirala najboljim mogućim učinkom.

Kulturna i kreativna industrija mora smisliti dobre projekte, najviše povezane s digitalizacijom jer se u pandemiji pokazalo koliko je ona važna. Uz dalju digitalizaciju, cilj je i internacionalizacija sektora kulture i medija.

Treći cilj je jačanje kapaciteta kulturnih i kreativnih industrija za poslovanje na jedinstvenom europskom digitalnom tržištu u skladu s novim regulatornim i zakonodavnim okvirom te razvoj novih inovativnih proizvoda i usluga, što će doprinijeti kulturnoj i medijskoj raznolikosti i pluralizmu.

Prihvatljivi prijavitelji su mikro, mala i srednja poduzeća te ostale pravne i fizičke osobe koje djeluju u području kulturnih i kreativnih industrija.

Dozvoljeni intenzitet potpore je od 45 do 70 posto, odnosno do 100 posto za ulaganja temeljem potpora male vrijednosti. Za financiranje će biti dostupni projekti koji ne nanose bitnu štetu ekološkim ciljevima, a otvoreni javni poziv planiran je u prvom kvartalu 2023. godine.

Trajanje provedbe projekta je od šest do 36 mjeseci najkasnije do kraja 2025., a prihvatljive aktivnosti su unaprijeđenje organizacije poslovanja kulturnih i kreativnih industrija u svrhu komercijalizacije novih proizvoda i usluga, unaprijeđenje procesa kulturnih i kreativnih industrija u svrhu prilagodbe jedinstvenom digitalnom tržištu, aktivnosti ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu u cilju jačanja kapaciteta i stvaranja novih inovativnih proizvoda i usluga u cilju reformiranja poslovanja, plasman i distribucija novih proizvoda i usluga, uključujući promociju i promidžbu.

Prihvatljivi prijavitelji su mikro, mala i srednja poduzeća te ostale pravne i fizičke osobe koje djeluju u području kulturnih i kreativnih industrija (arhitekture, audiovizualnih djelatnosti uključujuću videoigre, medija, baštine, dizajna, izvedbene umjetnosti, knjige i nakladništva, primijenjenih i vizualnih umjetnosti).

Upitnik je dostupan OVDJE.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: