278 milijuna eura za inovacije

Novac za novoosnovana poduzeća i uvođenje inovacija na tržište

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelless, 5. prosinac 2019. – Europska komisija odabrala je 75 obećavajućih novoosnovanih poduzeća te malih i srednjih poduzeća u dosad najvećem krugu financiranja pilot-faze Europskog vijeća za inovacije (EIC) u ukupnom iznosu od više od 278 milijuna EUR.

Novost je pritom da su za 39 od tih poduzeća uz bespovratna sredstva odobrena i izravna vlasnička ulaganja. Samo je jedno poduzeće iz naše zemlje: Amphinicy 

Odabrana poduzeća uvode velike inovacije, kao što je uspostava prvog globalnog interneta stvari uz upotrebu jeftinih niskoorbitnih satelita, proizvodnja održivog goriva iz organskih materijala ili razvoj tehnologija koje pokreće umjetna inteligencija za pomoć pacijentima s teškim oštećenjima mozga.

Ta nova vrsta mješovitog financiranja koje uključuje bespovratna sredstva i izravna vlasnička ulaganja omogućit će znatno veće financiranje (do 17,5 milijuna eura po poduzeću) kako bi se ubrzao rast i poduzećima pomoglo u uvođenju revolucionarnih inovacija na tržište.

Novoosnovana poduzeća i male i srednje tvrtke odabrani u pilot-fazi Europskog vijeća za inovacije, djeluju u 15 država članica EU-a i pet pridruženih zemalja.

Među državama članicama Francuska ima najveći broj projekata mješovitog financiranja (6), a Njemačka najveći broj projekata koji se financiraju samo bespovratnim sredstvima (6).

Komisija je potpisala i sporazum s Grupom Europske investicijske banke o osnivanju namjenskog Fonda EIC-a za upravljanje izravnim vlasničkim ulaganjima. Dodatne informacije o odabranim poduzećima te o Akceleratoru EIC-a dostupne su ovdje.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: