322 milijuna eura za hrvatska mikro poduzeća

Odobren hrvatski program jamstava za zajmove

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelles / Zagreb, 14. svibnja 2020. – Europska komisija odobrila je hrvatski program jamstava za zajmove i subvencioniranih zajmova u vrijednosti od 322 milijuna eura (2,45 milijardi kuna) za mikro poduzeća te mala i srednja poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa

Program je odobren na temelju Privremenog okvira za mjere državne potpore koji je Komisija donijela 19. ožujka 2020., kako je izmijenjen 3. travnja 2020. i 8. svibnja 2020.

Program će provoditi HAMAG-BICRO, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Cilj je programa olakšati pristup vanjskom financiranju za mikro poduzeća i mala i srednje velika poduzeća koja su najteže pogođeni gospodarskim posljedicama pandemije koronavirusa.

Komisija je utvrdila da je hrvatska mjera u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru, to jest, da je mjera potrebna, primjerena i prikladna za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru.

Privremeni okvir primjenjivat će se do kraja prosinca 2020. Budući da se problemi povezani sa solventnošću mogu pojaviti tek kasnije zbog razvoja krize, Komisija je samo za mjere dokapitalizacije to razdoblje produljila do kraja lipnja 2021. Kako bi se osigurala pravna sigurnost, Komisija će prije tih datuma procijeniti treba li produljiti rok njegove primjene.

Verzija ove odluke koja nije povjerljiva bit će objavljena pod brojem predmeta SA.57175 u registru državnih potpora na internetskim stranicama Komisije posvećenima tržišnom natjecanju kad se riješe moguća pitanja u pogledu povjerljivosti podataka.

Popis novih odluka o državnim potporama objavljenima na internetu i u Službenom listu dostupan je u elektroničkom biltenu s tjednim novostima o državnim potporama State Aid Weekly e-News.

Više informacija o Privremenom okviru i ostalim Komisijinim mjerama za ublažavanje gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa možete pronaći ovdje.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: