40 milijuna eura za “Đuru Đakovića”

Potpora Europske komisije i vlade RH

0 Flares 0 Flares ×
Sjedište tvrtke Đuro Đaković, u Slavonskom Brodu / Foto: ĐĐ

Bruxelless, 10. svibnja 2002. – Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima o državnim potporama EU-a, odluku Republike Hrvatske da se poduzeću Đuro Đaković dodijeli državno jamstvo u iznosu od 40 milijuna eura (300 milijuna kuna).

Mjerom će se poduzeću omogućiti da zadovolji hitne potrebe za likvidnošću i nastavi s poslovanjem bez neopravdanog narušavanja tržišnog natjecanja.
Financijske poteškoće poduzeća započele su prije izbijanja pandemije COVID-a 19 i mjere potpore odobrene su u skladu sa Smjernicama Europske komisije za sanaciju i restrukturiranje.

Hrvatska je prije tri tjedna obavijestila Komisiju o odluci o odobravanju državnog jamstva u iznosu od 40 milijuna eura u korist poduzeća Đuro Đaković d.d.

Đuro Đaković se suočava s poteškoćama zbog unutarnjih i vanjskih čimbenika, od kojih je velik dio povezan sa smanjenjem nacionalne vojne potrošnje u posljednjih nekoliko godina.

U ovom slučaju Komisija je utvrdila da je državno jamstvo nužno kako bi se društvu Đuro Đaković omogućilo da nastavi s proizvodnjom, izvrši već sklopljene ugovore i izbjegne otpuštanja u području s težim uvjetima gospodarenja. Nadalje, potrebe društva za likvidnošću tijekom sljedećih šest mjeseci temelje se na razumnim pretpostavkama.

Hrvatska se obvezala dostaviti plan restrukturiranja za poduzeće Đuro Đaković u roku od šest mjeseci nakon prve isplate zajamčenih sredstava. Komisija je stoga zaključila da je mjera u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Više o potpori “Đuri Đakoviću”

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: