400 tvrtki je izašlo iz Rusije

Međutim, neke i dalje rade, neke su usporile aktivnosti, itd.

0 Flares 0 Flares ×

23. ožujak 2022. – Prema popisu koji je sastavila Škola za menadžment Sveučilišta Yale, u Sjedinjenim Državama, više od 400 tvrtki najavilo je da prestaju s radom u Rusiji, zbog napada njene vojske na Ukrajinu.

McDonalds je otišao, no kako je i to franšiza, ruska tvrtka kojoj je McDonalds iznajmio svoju marku, samo je promijenila ime – u Ujak Vanja

Iako je broj tvrtki pozamašan i dalje raste, ima dosta i onih koji još nisu napustili Rusiju pa i onih koji ne žele prestati s radom u toj zemlji. Primjerice, tvrtke kao što su Marriott (hotelski lanac), Burger King (brza hrana) Marks & Spencer (odjeća) ne mogu “tek tako” prestati s radom zbog kompliciranih ugovora o franšizama koje imaju u toj zemlji.

Prema tim ugovorima, kompanije su iznajmile svoju tržišnu marku (brand) nekom poslovnom entitetu na lokaciji. Što znači, da se tvrtka koja je dala frnašizu ne može izvući iz tog posla, “jednim potezom”. Primjerice, McDonalds je otišao, no kako je i to franšiza, ruska tvrtka kojoj je McDonalds iznajmio svoju marku, samo je promijenila ime – u Ujak Vanja. Dodatni štos koji su Rusi u tom slučaju izveli je sa su McDonaldsov logotip, (poznato slovo M) “gurnuli” na desno pa sad izgleda kao slovo B (što je V na ćiriliici: V = Vanja).

Štoviše, razni su načini tih “izlazaka” iz Rusije. Neke tvrtke su se posve povukle, neke su prestale s radom ali su ostavile mogućnost povratka, neke su samo smanjile aktivnosti, neke “kupuju vrijeme” tako što su privremeno zaustavile planirana ulaganja u Rusiju, a neke se opiru i nastoje ostati (Koch Industries, na primjer.)

Opširan članak o tome je OVDJE

Popis tvrtki koje su otišle iz Rusije je na ovoj poveznici i stalno se ažurira.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: