43 milijarde dolara za “oslobađanje” Twittera

Ponuda Elona Muska

0 Flares 0 Flares ×
Elon Musk. Fotografija s njegova profila na Twitteru

18. travnja 2022. – Posljednje dane prošlog tjedna jedna od najviše prenošenih vijesti na internetu bila je da Elon Musk, trenutno najbogatiji čovjek na svijetu (danas ima oko 274 milijarde dolara) i utemeljitelj tvrtki jendoroga Tesla Motors (električna vozila) i SpaceX (privatni svemirski brodovi), želi kupiti društvenu mrežu Twitter za 43,4 milijarde američkih dolara (54,20 dolara po dionici) jer želi “osloboditi sve potencijale” te internetske platforme, a posebno njene mogućnosti kao alata za očuvanje i širenje slobode govora i demokracije na našem planetu.

Svoju namjeru Elon Musk je dodatno potvrdio u intervjuu koji je dao na TED konferenciji koja se održala u kanadskom gradu Vancouveru, u četvrtak. “Javno dostupna platforma kojoj svi vjeruju i koja ne isključuje nikoga, iznimno je važna za budućnost naše civilziacije” drži Musk.

Vijest o namjeri preuzimanja Twittera posebna je i zbog toga što je objavljena tek nekoliko dana nakon što se Elon Musk pohvalio da je kupio udio od 9,2 posto u Twitteru i tako postao najveći pojedinačni dioničar. Ponuđeno mu je mjesto u upravnom odboru, no on je to odmah odbio. Smatra da Twitteru treba transformacija, jer ne funkcionira najbolje, ni kao tvrtka ni kao platforma za promicanje slobode govora.

Osamdesetak milijuna ljudi prati Elona Muska na Twitteru. Brzo su mogli saznati da će on, ako njegova ponuda bude odbačena, “promisliti” o tome želi li i dalje biti dioničar te tvrtke, jer se “ne pouzdaje u sadašnji menadžment” Twittera. Musk tvrdi da to ne treba shvatiti kao prijetnju – jednostavno je riječ o tome da ulaganje u Twitter neće biti dobro ulaganje ako se ne uvedu promjene koje on smatra nužnima. Musk je angažirao investicijsku banku Morgan Stanley da mu pomogne u preuzimanju Twittera.

Upravni odbor Twittera odlučio se suprotstaviti Ekonu Musku i omogućiti jeftiniji otkup dionica (tzv. poison pill metoda zaštite na bruzama vrijednosnica) postojećim dioničarima, a na sastanku zaposlenika izražena je strepnja da će Elon Musk zabraniti moderiranje sadržaja na toj platformi, što je praksa već nekoliko godina.

Vijest da će Elon Musk kupiti Twitter oživjela je trgovanje dionicama te tvrtke, ali i dovela do novih tužbi protiv njega jer je jedan od ostalih većih ulagača u tu društvenu mrežu ustvrdio da je objava o tome da je Musk sada najveći pojedinačni dioničar dovela do pada vrijednosti dionice što je izazvalo više milijunske gubitke dioničarima Twittera.

Kako bilo, bit će zanimljivo pratiti kako će se ta priča dalje razvijati.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: