5.491,20 kn – minimalac direktora

Novi Zakon o doprinosima

0 Flares 0 Flares ×

Prema novom Zakonu o doprinosima, koji je na snazi od 1. siječnja 2019., minimalni doprinosi za članove uprave i izvršne direktore trgovačkih društava povećati će se za samo 278,20 kn u bruto iznosu.

To je posebno važno za sve male poduzetnike koji su do sada isplaćivali minimalnu direktorsku plaću pa ju od 1. siječnja moraju korigirati sukladno novim pravilima.

Prema novim odredbama Zakona o doprinosima početkom 2019. godine mijenja se minimalna plaća direktora, pa će ona iznositi 5.491,20 kn bruto, odnosno 278,20 kn više nego u 2018. godini.

Prva ovakva minimalna plaća direktora obračunavati će se za mjesec siječanj, a biti će isplaćena u veljači.

Povećanjem minimalne plaće direktora povećavaju se iznosi za doprinose te će oni mjesečno iznositi oko 2.200 kn, a kao i do sada mogu se smanjiti za osobe koje se prvi put zapošljavaju, osobe mlađe od 30 godina života i djecu hrvatskih branitelja do 29 godina starosti.

Direktori koji su zaposleni na nepuno radno vrijeme morati će platiti razliku između obračunatih doprinosa prema novoj minimalnoj osnovici i mjesečne osnovice za obračun prema kojoj su prijavljeni kao osigurane osobe. Razliku doprinosa će utvrditi porezna uprava u godišnjem obračunu, te će sukladno tome izdati rješenje o uplati razlike.

Povećanje, u mjeri u kojoj se prvotno predlagalo, predstavljalo bi značajno opterećenje za mikro i male poduzetnike koji su u najranjivijoj fazi svog poslovanja.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: