50 budućih “jednoroga”

Popis tvrtke CB Insights i časopisa Fast Company

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb 14. lipnja 2020. – Analitička kuća CB Insights sastavila je popis pedeset budućih “jednoroga” (unicorn – tvrtke koje će doseći tržišnu kapitalizaciju veću od jedne milijarde dolara)a časopis Fast Company predstavio je to istraživanje u svom najnovijem izdanju.

Popis je sastavljen uporabom tzv. Mosaic algoritma, mjerila koje kombinira financijsko stanje tvrtke, popularnost njenih proizvoda i usluga te snagu tržišta na kojem djeluje.

CB Insights je slične popise radio 2015. i prošle godine te na taj način predvidio čak 52 posto (2015.) i 34 posto (2019.) koje će tvrtke – nakon prve javne ponude dionica – doseći status poslovnog jednoroga.

Što se tiče ove godine, na popisu je najviše tvrtki koje se bave razvoje alata za obradu golemih količina podataka (više od 30 posto). Među tim alatima najviše je DevOps rješenja i raznih programerskih alata. Oko 20 posto pretpostavljenih budućih jednoroga bavi se raznim rješenjima za financijske usluge (tv. fintech). Tu prednjače tvrtke koja svoja sjedišta imaju u nekoj zemlji izvan Sjedinjenih Država – čak 60 posto ih je iz zemalja kao što su Indija, Argentina EU, Singapur, Australija.

Treća kategorija pretpostavljenih budućih jednoroga su tvrtke koje se bave razvojem zdravstvenih rješenja ili nekog specifičnog hardvera (po osam posto).

Prosječna današnja vrijednost tvrtki koje su se zatekle na popisu jednoroga analitičke kuće CB Insights, je oko 125 milijuna dolara, kad se gledaju sve njihove dosadašnje “runde” financiranja.

Prema navedenom istraživanju, najviše budućih poslovnih jednoroga očekuje se u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: