5,5 milijardi dolara gubitaka zbog zastoja Interneta

Tijekom 2021. godine

0 Flares 0 Flares ×

18. siječnja 2022. – Novinska agencija Reuters objavila je krajem prošlog tjedna istraživanje tvrtke Top10VPN, koje je pokazalo da su ekonomske štete nastale zbog zastoja u radu interneta tijekom 2021. godine dosegle iznos od 5,5 milijardi američkih dolara. To je za čak 36 posto više nego godinu dana ranije.

Načina blokade bilo je raznih – od potpunog odsijecanja lokalnih telekomunikacijskih mreža od interneta do blokade pojedinih usluga. Foto: Pexels

Glavni razlozi zastoja radu interneta su političke naravi – vlasti u zemljama u kojima su se događala razna previranja, počevši od posljednjih u nizu u Kazakstanu, početom ove godine, u kojem nije stao samo internet već su i bankomati bili izvan funkcije, a spriječeno je i rudarenje bitcoina. Slično se prije dogodilo u Mianmaru, Etiopiji, Siriji, Sudanu, Ugandi, Nigeriji i indijskim saveznim državama Kašmir i Rađastan te u glavnom gradu Delhiju, tijekom vrhunca seljačke bune.

Najviše su se blokirale aplikacije za trenutno dopisivanje (Whatsapp), društvene mreže, Facebook i Twitter, do kojih se moglo doći samo primjenom VPN alata, koji skrivaju korisnikovo polazište tijekom surfanja internetom.

Tvrtka Top10VPN, koja se bavi recenzijom kvalitete VPN usluga, izračunala je ekonomski trošak svih tih zastoja i došla do procjene od 5,5 milijardi dolara. Bilo je petanest većih zastoja u radu interneta, a većina ih se dogodila u 21 zemlji. Načina blokade bilo je raznih – od potpunog odsijecanja lokalnih telekomunikacijskih mreža od interneta do blokade pojedinih usluga. Zastojima u radu interneta bilo je pogođeno više od 486 milijuna ljudi – za 80 posto više nego 2020.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: