57 posto tvrtki nije spremno za digitalizaciju

Istraživanje tvrtki EY i Algebra

0 Flares 0 Flares ×
Algebra MBA / Foto: Algebra

Zagreb, 23. prosinca 2020. – Prema nalazima istraživanja koje su proveli revizorsko-konzultantska tvrtka EY i Algebra MBA, čak 57% tvrtki u Hrvatskoj se i danas, devet mjeseci od početka pandemijske krize, ne osjeća spremnima primjenom digitalnih tehnologija odgovoriti na krizu. Najmanje spremne za stratešku promjenu su firme iz uslužnog sektora.

Generalno, svaka druga kompanija implementirala je neki oblik „rada od kuće“ no hrvatske tvrtke očekuju oporavak poslovanja na proljeće i nisu sklone temeljitoj transformaciji poslovanja.

Istovremeno, postoje i tvrtke koje nisu morale značajnije mijenjati način rada uslijed pandemije jer su svoje poslovne modele smatrale dovoljno otpornima na novonastale okolnosti – u tome prednjače marketinške agencije i ICT sektor.

Istraživanjem u kojem je sudjelovalo više od 200 tvrtki nastojalo se otkriti u kojoj su mjeri hrvatske organizacije prihvatile digitalnu transformaciju kao odgovor na izazove poslovanja uslijed pandemije. Uz to, otkriva i kojim aktivnostima i procesima tvrtke posvećuju najviše pozornosti u ovom tranzicijskom razdoblju.

Evo nekoliko naglasaka iz istraživanja: samo četvrtina organizacija ima jasnu viziju digitalne transformacije; 15 posto organizacija je već za vrijeme pandemije uspješno uvelo nove modele razvoja proizvoda ili usluga; gotovo 70 posto ispitanika ističe da su njihovi prioriteti u budućem razvoju sljedeće tehnološke paradigme: automatizacija procesa, tehnologije u oblaku, upravljanje podacima i napredna analitika; 16 posto planira u edukaciji koristiti vanjske konzultante koji će pomagati provedbu procesa digitalizacije.

Istraživanje je provedeno tijekom lipnja i srpnja 2020. na ukupnom uzorku od 200 poslovnih subjekata iz različitih industrija, uključujući prerađivačku, financijsku, ICT, marketinšku i uslužnu djelatnost te javnu upravu.

Više o svemu: u priopćenju


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: