5G može donijeti 210 milijardi eura

Cijeloj Europi

0 Flares 0 Flares ×

Stockholm / Zagreb, 2. prosinca 2020. – Istraživanje naslovljeno 5G revizija akcijskog plana za Europu, koje je provela tvrtka Analysys Mason u suradnji s tvrtakma Qualcomm Technologies i Ericsson, donosi nekoliko zaključaka o potencijalnoj ekonomskoj vrijednosti pune primjene 5G tehnologija na Starom kontinentu.

Istraživanje daje analizu troškova i koristi po državama i tržišnim segmentima te preporuke za ciljane javne investicije i promjene politika kako bi se potaknulo inicijative od najveće vrijednosti.

Ukratko, primjena 5G tehnologija kao “otvorene inovacijske platforme” mogla bi donijeti 210 milijardi eura koristi Europi. Pri tom, pametne tvornice, poljoprivreda te prigradska i ruralna područja imat će najveći utjecaj na BDP.

Izvještaj otkriva da je Njemačkoj predviđena najveća ukupna neto korist (korist minus trošak) od 38,5 milijardi eura, uz investiciju od 6 milijardi eura, što daje omjer troška i koristi od 7,5.

Analizom primijenjenom u izvještaju je obuhvaćena i Hrvatska pa je tako npr. za klaster Pametno ruralno, koji obuhvaća dva korisnička slučaja, poljoprivredu i fiksni bežični pristup, procijenjen omjer troška i koristi od 4,3 na temelju projekcije troškova od 142 milijuna eura koji daju korist od 605 milijuna eura.

Istraživanje organizira tržišne segmente u klastere unutar četiri ključna područja: Pametna proizvodnja i logistika, Pametno ruralno, Pametno urbano i Pametne javne usluge.

Klasteri Pametna proizvodnja i Pametno ruralno imaju najveću neto dobit od 70, odnosno 55 milijardi eura, premda su njihovi omjeri troškova i dobiti manji od onih za klastere Pametno urbano i Pametne javne usluge.

Istraživnje identificira ključna područja koja zahtijevaju djelomično ili potpuno javno financiranje kako bi se ostvarile koristi. Ona uključuju zdravstvo i bolnice, javne zgrade, obrazovanje, turizam, poljoprivredu i urbana žarišna mjesta uključujući javni prijevoz. Ustanovljeno je da se može dobiti više od 50 milijardi eura koristi za manje od 20 milijardi eura javnih sredstava.

Uz ekonomsku korist koju pokreću investicije, istraživanje također daje pregled mnogih ključnih koristi od 5G povezanosti za okoliš i društvo. Sigurnost radnika, radna snaga s unaprijeđenim vještinama, smanjene emisije ugljičnih plinova i potrošnja energije, proizvodnja koja troši manje resursa, društvena uključenost i jednaka sigurnost uvoza/izvoza naglašeni su kao dodatne koristi.

Cjeloviti izvještaj


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: