5G mreže će udvostručiti potrošnju energije

Izvještaj tvrtke Ericsson: Svak bit troši struju

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 12. kolovoza 2020. – Sve snažnije širenje telekomunikacijskih mreža pete generacije (5G) će tijekom nekoliko slijedećih godina drastično povećati potrošnju električne energije – ako se te mreže postave na način kako je to učinjeno s mrežama prethodnih generacija (3G i 4G) – tvrdi se u najnovijoj analizi švedske tvrtke Ericsson.

Neke procjene govore o čak dvostrukom povećanju potrošnje električne energije, a to će biti problem, kako za same proizvođače energije tako i u ekološkom smislu jer se sva ta dodatna energija ne može proizvesti isključivo iz obnovljivih izvora.

Veći broj antena i eksponencijalno povećanje količine podataka na 5G mrežama bit će glavni čimbenici povećanja potrošnje energije na mrežama slijedeće generacije.

S druge strane, 5G je tehnologija koja ima ugrađene metode štednje energije, koje bi trebale smanjiti njenu potrošnju, kako u samim mrežama tako i u uređajima koji su spojeni.

Europska komisija požuruje instalaciju i širenje 5G mreža, a najnoviji korak prema tome je nedavno prihvaćanje zakonodavstva koje će ubrzati postavljanje 5G antena jer će se to maći napraviti bez stjecanja svake pojedine lokacijske dozvole – pod uvjetom da ti uređaji udovoljavaju kako europskim tako i lokalnim nacionalnim sigurnosnim i zdravstvenim standardima.

Svjetska informatičko-telekomunikacijska industrija troši između pet i devet posto ukupne energije u svijetu i stvara više od dva posto ukupne količine stakleničkih plinova.

U Ericssonovu izvještaju još se navodi kako svjetska informatičko-telekomunikacijska industrija troši između pet i devet posto ukupne energije u svijetu i stvara više od dva posto ukupne količine stakleničkih plinova.

Zato se u izvještaju naglašava da se nove, 5G telekomunikacijske mreže moraju graditi pametnije.

Riječ je o novom pristupu, a temelji se na četiri koraka. Prvi je, zamijeniti staru opremu novom, a ne samo dodati nove elemente u mrežu. Drugi korak je koristiti softver za štednju energije. Treći korak je pametan dizajn same mreže, što se, u biti, svodi na što precizije postavljanje antena. Četvrti korak je upravljanje samom mrežom, što će se prepustiti algoritmima umjetne inteligencije.

U Ericssonu kažu, ako se taj njihov model gradnje 5G mreža primjeni, rezultirati će infrastrukturom koja će trošiti puno manje energije – a ako se to ne učini potrošnja električne energije u svijetu će se u samo nekoliko godina više nego udvostručiti.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: