5G radionice za poduzetnike

Uskoro u Hrvatskoj

0 Flares 0 Flares ×

13. svibnja 2022. – Leslie Shannon, voditeljica Odjela za istraživanje tehnoloških ekosustava i trendova u kompaniji Nokia, održala je u četvrtak u prostorima tvrtke HUB385 predavanje za poduzetnike pod nazivom “Prvi signali, budući scenariji” (Early Signals, Future Scenarios). Predavanje, održano u organizaciji HGK i Nokije, okupilo je stručnjake iz različitih industrija, akademske zajednice i predstavnike Vlade RH iz resornih ministarstava.

Leslie Shannon, voditeljica Odjela za istraživanje tehnoloških ekosustava i trendova u kompaniji Nokia. Foto: HGK

Shannon je na predavanju govorila o novim mrežnim arhitekturama, vizualnoj analitici, upravljanju robotima i dronovima, AR/VR/XR tehnologijama i metaverzumu, a dotaknula se i uloge 5G mreža kao infrastrukture stalne povezanosti.

Peta generacija mobilne mreže u Hrvatsku je stigla prije dvije godine te će donijeti revolucionarne promjene u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici i brojnim drugim industrijama. Smatra se značajnom poput otkrića struje ili prvog automobila, a procjenjuje se da će njezin razvoj i implementacija rezultirati s 2.3 milijuna novih poslova u zemljama EU te da će zahvaljujući 5G tehnologiji globalni BDP narasti i za 4 bilijuna dolara do 2030.

Na događaju je najavljena i 5G Akademija, koju Hrvatska gospodarska komora uskoro pokreće s Nokijom, a u sklopu koje će biti održane četiri virtualne radionice na kojima će se moći steći znanja o primjeni 5G tehnologija u procesu digitalizacije različitih gospodarskih grana. Prva 5G radionica za poduzetnike biti će održana za desetak dana. Predavači će biti Goran Horvatić, voditelj tehnološke strategije u Nokiji i Tonko Obuljen, Predsjednik Vijeća HAKOM-a.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: