5G u komunalijama, zdravstvu i socijalnoj skrbi

Izvještaj tvrtke PwC

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 6. veljače 2021. – U izvješću Powering Your Tomorrow, tvrtka PwC po prvi put kvantificira ekonomski učinak nove i postojeće upotrebe 5G u komunalnim djelatnostima, zdravstvu i socijalnoj skrbi, sektoru potrošačkih dobara, medijima i financijskim uslugama u osam gospodarstava s naprednim uvođenjem te tehnologije: Australiji, Kini, Njemačkoj, Indiji, Japanu, Južnoj Koreji, SAD-u i Ujedinjenoj Kraljevini (UK).

Glavni zaključci: Zdravstvo i socijalna skrb najviše će profitirati od povećanja produktivnosti i učinkovitosti uvođenjem 5G – više od polovice globalnog ekonomskog utjecaja te tehnologije (530 milijardi američkih dolara) proizaći će iz transformacije zdravstvene i socijalne skrbi u sljedećih deset godina; četvrtina iz pametnih komunalnih poduzeća koja potiču štednju energije, vode i upravljanje otpadom.

Zdravstvo i socijalna skrb najviše će profitirati od povećanja produktivnosti i učinkovitosti uvođenjem 5G tehnologija

Velika gospodarstva temeljena na proizvodnji najviše že profitirati, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), Kinu i Japan, ali dobici se predviđaju globalno, jer se 5G integrira kao ključan dio društvene infrastrukture. Prema istraživanju, SAD (484 milijarde američkih dolara), Kina (220 milijardi američkih dolara) i Japan (76 milijardi američkih dolara) doživjet će najveći porast kao rezultat primjene 5G tehnologije, zbog veličine njihovih gospodarstava i jakih modernih industrijskih proizvodnih sektora.

Europa, Bliski Istok i Afrika (EMEA) će imati najviše koristi od primjene 5G u sektoru proizvodnje, zbog veličine proizvodnih sektora.

Na razini sektora utjecaji se razlikuju za pojedina gospodarstva. Predviđa se da će SAD i Australija imati najviše koristi od primjene u financijskim uslugama; Indija od pametnih komunalnih usluga; Kina i Njemačka u proizvodnji. Ostale industrije analizirane u istraživanju pokazuju značajan potencijal novih i postojećih primjena tijekom sljedećeg desetljeća, potičući promjene u vještinama, poslovima, potrošačkim proizvodima i regulativi.

Transparentnost je presudna za izgradnju povjerenja kod korisnika i regulatora 5G-a.

Porast produktivnosti i učinkovitosti omogućen primjenom 5G telekomunikacijskih tehnologija, u kombinaciji s ulaganjima u umjetnu inteligenciju i Internet stvari, potaknuti će promjene u poslovanju, vještinama i uslugama u vrijednosti od 1,3 bilijuna (1300 milijardi) američkih dolara globalnog BDP-a do 2030. godine.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: