60 milijuna osobnih električnih vozila

Trošiti će 180 terawatt sati električne energije: U EU do 2030.

0 Flares 0 Flares ×
Ilustracija: Punjač za električne automobile. Foto: Christian Creutz / EU

24. lipnja 2022. – Konzultantska kuća Horváth procjenjuje da će 2030. godine trećina ukupnog voznog parka osobnih vozila u EU činiti električna vozila – bit će 60 milijuna električnih vozila čime će EU biti globalni lider, s više električnih vozila od SAD-a (procjenjuje se da će do 2030. u SAD biti oko 20 milijuna električnih vozila koja čine 10-tak posto voznog parka) i Kine (procjenjuje se da će do 2030. u Kini biti oko 40 milijuna električnih vozila odnosno 15-tak posto voznog parka).

Daljnji razvoj tržišta ide u smjeru razvoja ”mobilnosti kao usluge”.

Sve skuplja motorna goriva dodatno će ubrzati elektrifikaciju voznog parka osobnih vozila u Europskoj uniji, pa će prodaja električnih automobila već do 2030. godine činiti više od pola ukupne prodaje automobila u EU. Za pokretanje procijenjene flote električnih vozila 2030. godine, bit će potrebno osigurati preko 180TWh električne energije.

Vrijednost tržišta punjenja vozila električnom energijom u EU će do 2030. godine premašiti 45 milijardi eura, a do 2040. godine i 100 milijardi eura. Pritom će se tržište punjenja razvijati u tri smjera, ovisno o mjestu i očekivanom vremenu punjenja. Čak 75 posto tog tržišta odnosi se na usluge punjenja vozila kod kuće i na radnom mjestu gdje je očekivano vrijeme punjenja preko 150 minuta, 15 posto čine usluge usputnog punjenja (prilikom obavljanja drugih poslova poput šopinga, posjete restoranima i sl.) gdje je očekivano vrijeme punjenja između 30 i 150 minuta te usluge punjenja na putovanjima koje čine 10 posto tržišta i gdje je ključno da je vrijeme punjenja ispod 30 minuta.

Proizvođači komponenti za električne baterije i električna vozila bilježe sve veći rast potražnje

Daljnji razvoj tržišta ide u smjeru razvoja ”mobilnosti kao usluge”, a u kući Horváth smatraju da je tržište već sada spremno za to, s obzirom da je čak 20 posto vlasnika vozila voljno ustupiti svoja vozila u komercijalne svrhe. Zbog toga u Horváthu procjenjuju da će već do 2035. godine tržište mobilnosti kao usluga u EU dosegnuti 200 milijardi eura.

“Automobilska industrija je usred velike transformacije jer s jedne strane imamo pad potražnje za komponentama i vozilima pogonjenim motorima s unutarnjim izgaranjem, dok proizvođači komponenti za električne baterije i električna vozila bilježe sve veći rast potražnje. Najveće prilike sada u ovoj fazi razvoja tržišta vidimo u razvoju tržišta punjenja električnih vozila, a u drugoj fazi i u razvoju različitih usluga mobilnosti”, istaknula je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: