60 milijuna radnih mjesta će nestati

Rizik gubitka radnog mjesta povezan je s razinom obrazovanja

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelles / Zagreb, 22. travnja 2020. – Pandemija koronavirusa mogla bi zbrisati gotovo šezdeset milijuna radnih mjesta u Europskoj uniji i Ujedinjenoj Kraljevini, tvrdi se u najnovijoj studiji konzultantske kuće McKinsey.

Najviše radnih mjesta bit će izgubljeno u ugostiteljstvu, turizmu, kreativnim industrijama i to pretežno u manjim tvrtkama. McKinseyjeva analiza procjenjuje kako bi kriza COVID-19 mogla utjecati na 59 milijuna radnih mjesta (26 posto ukupne zaposlenosti) u Europi i gotovo udvostručiti trenutnu razinu nezaposlenosti u slijedećim mjesecima.

Zaposlenicima prijete scenariji kao što su smanjenje radnih sati ili plaće, privremeni otkazi ili otpuštanja. To će se uvelike razlikovati između demografskih skupina, zanimanja i industrijskih sektora. Rezultati analize pokazuju kako je kratkoročni rizik gubitka radnog mjesta snažno povezan s razinom obrazovanja, što potencijalno pogoršava već postojeće društvene nejednakosti u društvu.

Približno 80 posto rizičnih radnih mjesta (46 milijuna) drže ljudi koji nemaju visoku stručnu spremu; a zaposlenici bez tercijarne kvalifikacije imaju gotovo dvostruku vjerojatnost rizika od gubitka radnog mjesta nego oni koji imaju visoku stručnu spremu.

Neka zanimanja posebno su ugrožena. Primjerice, 50 posto svih radnih mjesta koji su u Europi izloženi riziku, koncentrirani su na poslove službi za korisnike i prodaju, usluge prehrane kao i na graditeljska zanimanja.

Poslovi u određenim industrijskim sektorima posebno su ugroženi. U riziku je 44 posto radnih mjesta u europskom veleprodajnom i maloprodajnom sektoru, što iznosi 14,6 milijuna radnih mjesta. U riziku je 74 posto poslova u smještaju i hrani, što iznosi 8,4 milijuna radnih mjesta. Ugroženo je 50 posto poslova u sektoru umjetnosti i zabave, što iznosi 1,7 milijuna radnih mjesta.

U međuvremenu, u sektoru profesionalnih usluga u ugrozi je samo 12 posto radnih mjesta, a u ICT sektoru tek osam posto radnih mjesta pada u rizičnu grupu. Posebno je ugrožena zaposlenost u malim i srednjim poduzećima s manje od 250 zaposlenih. Ovi poslovi čine više od 4,3 bilijuna eura dodane vrijednosti u Europi. Najmanje dva od tri radna mjesta su ugrožena u malim i srednjim poduzećima, a gotovo 30 posto svih rizičnih poslova nalazi se u mikropoduzećima u kojima je zaposleno devet ili manje radnika.

Dok europski poslovni i politički lideri raspravljaju i oblikuju plan prema postupnom otvaranju gospodarstava, svatko od njih morat će planirati i to kako analizirati i prilagođavati mjere poduzete tijekom karantene.

Na primjer:

Neke će kompanije možda ući u dugo i teško razdoblje sporog obnavljanja, dok će druge možda pronaći kratkoročne mogućnosti u velikim, strateškim potezima, kao i partnerstvima, inovacijama i novim načinima rada i suradnje uspostavljenim tijekom krize.

Iako su značajni državni ekonomski poticaji već u tijeku, potrebno ih je stalno analizirati s obzirom na njihovu veličinu i sadržaj kako bi se pravodobno izvršile potrebne prilagodbe za podršku gospodarskom oporavku. Za uspjeh je neophodan kontinuirani dijalog između državnih administracija i poslovnih lidera.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: