70 milijuna dolara za digitalno umjetničko djelo

“Svakodnevlje – Prvih 5000 dana”

0 Flares 0 Flares ×
Digitalno umjetničko djelo smješteno je u novu vrstu digitalne imovine tzv. NFT (Non-Fungible Token)

12. ožujka 2021. – Digitalno umjetničko djelo, dakle umjetničko djelo koje ne postoji u fizičkom svijetu, kolaž sastavljen od pet tisuća sličica, koje su snimane po jedna svaki dan u razdoblju dužem od trinaest godina, nazvano “Svakodnevlje – Prvih 5000 dana”, (“Everydays – The First 5000 Days”) koji je izradio američki umjetnik, grafički dizajner Mike Winkelmann, poznat po nadimku Beeple, prodano je za 69,346,250 dolara, jučer, na dražbi koju je organizirala poznata aukcijska kuća, Christie’s. Postignuta cijena smješta Winkelmanna na treće mjesto živućih umjetnika po cijeni koliko je postiglo neko njegovo djelo.

Digitalno umjetničko djelo smješteno je u novu vrstu digitalne imovine tzv. NFT (Non-Fungible Token), što znači da je autenticirano blockchain tehnologijom koja nedvojbeno dokazuje njegovu izvornost i vlasništvo.

Tržište takvih tokena u posljednje vrijeme je živnulo, jer sve više ljudi traži nove načine zaštite vrijednosti svoje ušteđevine.

Prije mjesec dana u toj formi je prodan i video-isječak, koji traje samo deset sekundi i koji prikazuje pad bivšeg predsjednika Donalda Trumpa (isto tako, Beepleov uradak). Taj video-isječak prodan je za 6,6 milijuna dolara, na tržnici NTF tokena koja se zove Nifty Gateway.

Zanimljivost za kraj ove priče – prema ugovoru, umjetnik će dobiti deset posto od svake slijedeće transakcije kada njegovo digitalno djelo, zaštićeno NFT tokenom, bude prodano.

Mike Winkelmann

NFT tokenom može se zaštiti doslovno svaki digitalizirani predmet – poznatiji slučaj toga je prvi tvit osnivača Twittera, Jacka Dorseya, koji je isto tako na držabi i cijena mu je ovih dana nešto veća od dva milijuna dolara.

Umjetnička djela zaštićena NFT tokenima do sada su ostvarila promet od gotovo pola milijarde dolara, tvrdi se u istraživanju koju je objavila mrežna stranica koja se bavi tom temom, NonFungibles.com. I Rock sastav King’s of Leon je svoj novi album objavio kao NFT token.

NFT token je oblik pametnog ugovora, no njegov status još nije posve jasan, u smislu poreza, zaštite intelektualnog vlasništva i osiguravateljskih premija.

Više pojedinosti 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: