70 mjeseci rasta

Maloprodaja u EU

0 Flares 0 Flares ×

ZAGREB, 5. lipnja 2019. Prema podacima statističkog ureda Eurostat, u travnju 2019. godine maloprodajni je promet EU (obuhvaća poduzetnike kojima je pretežita djelatnost registrirana u odjeljku G47 – trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima) realno bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 2,9% (u Hrvatskoj 5,3%) veći u odnosu na travanj 2018. godine.

Travanjskim je rastom nastavljen uzlazni trend, koji kontinuirano traje od srpnja 2013. godine. U Hrvatskoj se od rujna 2014. godine bilježi diskontinuirani trend realnoga rasta prometa u trgovini na malo, tj. otad su zabilježena samo tri pada i jedna stagnacija prometa. Pritom su spomenuta tri godišnja pada (ožujak 2015. -0,7%, lipanj 2016. -0,5% i studeni 2016. -0,2%) bili spore dinamike.

Spomenuta višegodišnja uzlazna kretanja maloprodajnoga prometa EU jednim su dijelom rezultat povoljnijega trenda na tržištu rada te kretanja potrošačkog optimizma koji je, iako i dalje negativan, bio znatno povoljniji u odnosu na prethodno razdoblje (2008. – 2012.).

Tako se od četvrtog tromjesečja 2013. godine (podaci dostupni zaključno do četvrtoga kvartala 2018. godine) na razini EU bilježi kontinuirani trend godišnjega rasta broja zaposlenih, a od travnja 2013. godine do veljače 2016. godine kontinuirano je trajao trend godišnjega povećanja pouzdanja potrošača.
Od kolovoza 2018. godine bilježi se kontinuirano godišnje smanjenje pouzdanja potrošača, pri čemu se najveća smanjenja bilježe kod ocjene potrošača kada je u pitanju općenita gospodarska situacija u posljednjih i budućih 12 mjeseci, što očito nije imalo toliki utjecaj na potrošnju da bi zaustavilo spomenuti uzlazni trend potrošnje u maloprodaji.

Godišnji je rast prometa u ovogodišnjem travnju na razini EU strukturno rezultat povećanja u većini zemalja EU, za koje su podaci dostupni (podaci za Češku, Grčku, Italiju, Cipar i Nizozemsku nisu dostupni) izuzev u Bugarskoj (-0,2%) i Njemačkoj (-0,9%), gdje je zabilježen pad. U prva je četiri mjeseca 2019. godine maloprodajni promet EU u prosjeku bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, realno 2,9% veći u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, odnosno 9,7% veći u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

Hrvatski poduzetnici kojima je trgovina na malo pretežita djelatnost ove godine ostvaruju maloprodajni promet čija su kretanja slična onima na razini EU. Tako je u Hrvatskoj u prva četiri mjeseca 2019. godine maloprodajni promet realno bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 7,5% veći u odnosu na isto razdoblje lani.

Razina tog prometa je 0,4% veća u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Da bi ova godina završila većom razinom prometa od one iz 2008. godine, potrebno je da dinamika rasta realnoga prometa na razini cijele godine iznosi najmanje 1,5%, a s obzirom na to da trenutna dinamika kumulativnoga rasta iznosi 7,5%, vrlo je izvjesno da će ovo biti prva godina koja će razinom realnoga prometa poduzetnika kojima je trgovina na malo pretežita djelatnost biti veća od one iz 2008. godine.

Izvor: Eurostat, HGK

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: