80 milijuna pošiljaka

Rast u gotovo svim segmentima tržišta poštanskih usluga

0 Flares 0 Flares ×
Na kraju 2018. bilo je ukupno 22 davatelja poštanskih usluga, među kojima je HP-Hrvatska pošta d.d. najveći davatelj s udjelom od oko 85 posto.

Na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj, u četvrtom tromjesečju 2018., zabilježen je rast u gotovo svim segmentima tržišta u odnosu na prethodno tromjesečje. To je bilo i očekivano s obzirom na trend rasta prisutan unatrag nekoliko godina.

Ukupno je ostvareno oko 80 milijuna poštanskih usluga, što je oko deset posto više nego u prethodnom tromjesečju, a utjecaj na rast imalo je povećanje svih vrsta pošiljaka (pisama, paketa, tiskanica i izravne pošte), pri čemu usluge paketa imaju konstantan rast od početka godine.

Pojačane aktivnosti u četvrtom tromjesečju utjecale su i na međunarodni poštanski promet, posebno u dijelu koji se odnosi na prekogranični promet paketa i usluga povezanih s e-trgovinom. U odnosu na prethodno tromjesečje, u međunarodnom prometu ostvareno je 33 posto više usluga. Navedeno povećanje broja usluga imalo je utjecaj i na udjel međunarodnog prometa na ukupnom poštanskom tržištu, koji se povećavao iz tromjesečja u tromjesečje, da bi na kraju 2018. imao udjel od deset posto.

Pozitivna kretanja na tržištu, vezana uz ostvarenje usluga, rezultirala su i povećanjem prihoda od obavljanja poštanskih usluga. Ostvareni prihodi veći su za oko osam posto i u odnosu na prethodno tromjesečje i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Rast prihoda bilježi se i na godišnjoj razini. Unatoč padu ukupnog broja usluga, u 2018. ostvareno je oko sedam posto više prihoda nego u 2017. i to zahvaljujući prvenstveno povećanju visokovrijednih, odnosno ekspresnih usluga, koje su također imale rast od sedam posto.

S obzirom na navedeno, kao i na predviđanja daljnjeg rasta hrvatskog gospodarstva, očekuju se i nadalje pozitivni trendovi na tržištu poštanskih usluga u RH, a posebno u segmentu paketskog tržišta. Na kraju 2018. bilo je ukupno 22 davatelja poštanskih usluga, među kojima je HP-Hrvatska pošta d.d. najveći davatelj s udjelom od oko 85 posto.

Podaci o tržištu poštanskih usluga u četvrtom tromjesečju dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) putem ove poveznice.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: