800 milijuna kuna iz proračuna i EU fondova

Vlada produžuje mjere gospodarstvu

0 Flares 0 Flares ×


Zagreb, 4. rujna 2020.
– Jučer su na sjednici Vlade RH najavljene nove mjere pomoći gospodarstvu zbog koronakrize, koje će HZZ predstaviti u ponedjeljak 7. rujna. Uključuju nastavak potpore za očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti te Covid kredite. U tu svrhu Vlada je svojim dosadašnjim mjerama isplatila 6,3 milijarde kuna.

Vlada će nastaviti mjere sufinanciranja skraćenog radnog vremena od maksimalno dvije tisuće kuna po radniku uz pripadajuće doprinose, kao i produžiti mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca, koja također iznosi 2.000 kuna po radniku, ako je poduzetnik imao pad prometa veći od 50 posto. Ta se mjera odnosi na sve sektore gospodarstva i uključuje otpis pripadajućih doprinosa.

Za djelatnosti koje su posebno ugrožene, potpora od 4.000 kuna po radniku nastavit će se do 31. prosinca ove godine – to se posebni odnosi na prijevoz putnika, ugostiteljstvo, turoperatore i poduzetnike vezane uz rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje, ukoliko su imali pad prometa veći od 60 posto. I ta potpora uključuje otpis pripadajućih doprinosa.

Osim za ugrožene djelatnosti, mjera od 4.000 kuna omogućit će se i poduzetnicima i djelatnostima koje budu zatvorene odlukama lokalnih ili nacionalnog stožera civilne zaštite.

Izdavati će se i “Covid” krediti za likvidnost poduzetnika putem HAMAG-BICRO-a i programa HBOR-a.

Za nove mjere do kraja godine 800 milijuna kuna iz proračuna i europskih fondova

Sve te mjere će do kraja godine zajedno koštati oko 800 milijuna kuna i financirat će se sredstvima iz državnog proračuna, ali dio sredstava bit će kompenziran iz europskih fondova i to iz postojeće financijske perspektive, zatim pro futuro iz zajmova SURE programa, a dio iz budućih programa, primjerice Fonda za oporavak i otpornost.

Navedene mjere će se temeljito raspraviti sa socijalnim partnerima – sindikatima i poslodavcima.

Više pojedinosti.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: