85 + 68 milijardi dolara uloženo u video igre

85 milijardi tijekom 2021. godine…

0 Flares 0 Flares ×
Prošle godine najviše se ulagalo u tvrtke koje se bave razvojem igara za pametne mobitele. Foto: Alena Darmel / Pexels

19. siječnja 2022. – Tijekom prošle godine u svijetu računalnih igara dogodilo se više od 1159 preuzimanja, ulaganja, dokapitalizacija i drugih financijskih aranžmana u ukupnoj vrijednosti od 85 milijardi dolara. To je za tri puta više nego prethodne, isto tako rekordne 2020. godine, pokazuje izvještaj Global Gaming Industry Report, kojeg je pripremila tvrtka Drake Star.

Kad se gleda struktura tih poslova, približno 38 milijardi je ostvareno spajanjima i preuzimanjima (Embracer, Tencent, EPIC, Take Two, Sony, Stillfront, Zynga, EA, ByteDance, Devolver, MTG), 13 milijardi dolara je uloženo u razne tvrtke – studije za izradu računalnih igara – bilo je ukupno više od 700 takvih poslova, a 3,6 milijardi američkih dolara ostvareno je ulaganjima u blockchain/NFT tvrtke vezane uz industriju igara (Animoca, a16z, Coatue i Softbank).

Rast industrije računalnih video igara konstanta je već desetljećima, a taj rast se tijekom pandemije samo ubrzao i pojačao, a prošle godine najviše se ulagalo u tvrtke koje se bave razvojem igara za pametne mobitele.

Ove godine, Microsoft je preuzimanjem tvrtke Activision Blizzard, za 67,8 milijardi, gotovo izjedančio veličinu poslova ostvarenih tijekom cijele prošle godine, kako govore izvještaji u brojnim svjetskim i domaćim medijima gdje je ta priča prava vijest dana.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: