900 milijardi dolara

Drugi američki paket mjera

0 Flares 0 Flares ×
Kongres Sjedinjenih Država Amerike. Foto: Wikipedia

Washington, 22.prosinca 2020. – Američki Kongres jučer je odobrio Zakon o drugom paketu potpora, vrijedan 900 milijardi dolara. Bitno je manji od prvog paketa (2000 milijardi dolara) u ožujku, no, zahvaljujući tom zakonu, svaki odrasli građanin Sjedinjenih Država dobiti će 600 dolara, a obitelji koje ispunjavaju uvjete dobiti će i dodatnih 600 dolara po svakom djetetu.

Manje će dobiti pojedinci koji ostvaruju više od 75 tisuća dolara, a oni koji ostvaruju više od 99 tisuća dolara godišnje, neće dobiti ništa. Nezaposleni će dobivati 300 dolara tjedno tijekom slijedećih jedanaest tjedana. Potpore će dobiti i oni koji rade povremeno na ugovor, slobodnjaci, samozaposleni i drugi koji nisu u stalnom radnom odnosu.

Potpore će opet dobiti i mali poduzetnici koji su najviše stradali tijekom pandemije – oni s manje od 300 zaposlenih i koji su imali pad prihoda veći od 25 posto, u prva tri tromjesečja 2020. 15 milijardi ide kazalištima, muzejima i ostalima iz industrije događaja koji su izgubili bar 25 posto svog prihoda. I tako dalje. Američki Zakon o Covid 19 potporama ima više od 5500 stranica.

Opsežno je to obradio CNN, pročitajte ovdje.

*Predsjednik Trump je, u skladu sa svojim običajem, na Twitteru objavio video u kojem kaže da neće potpisati taj zakon jer smatra da Amerikanci zaslužuju više novca. Trump traži da se izdvoji bar dvije tisuće dolara po svakoj odrasloj osobi.

*Izabrani predsjednik Sjedinjenih Država, Joe Biden izjavio je da će njegova administracija nastaviti s protu-pandemijskim potporama, u travnju slijedeće godine.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: