Izazovi u reosiguranju

PwC istraživanje: „Reinsurance Banana Skins 2019“

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb / Monte Carlo, 18. rujan 2019. – Tijekom ove godine tri najveća rizika u sektoru reosiguranja bili su problemi povezani s primjenom novih tehnologija, kibernetički rizici i rizici koji rastu s promjenama klime, zaključak je to najnovijeg istraživanja analitičke kuće PwC: „Reinsurance Banana Skins 2019“.

Primjena novih tehnologija izaziva zabrinutost jer se reosiguravatelji bore, s jedne strane, sa starim IT sustavima koji se teško nose s novim izvorima podataka, a s druge, s nedovoljnim iskustvom u sklapanju digitalnih osiguravajućih polica. Još jedan rizik povezan s tehnologijama je rast broja hakerskih napada na tvrtke koje se bave reosiguranjem, a one čuvaju goleme količine osobnih podataka. Način upravljanja tehnološkim rizicima ključan je za dugoročan kredibilitet, profitabilnost i kapacitet za inovacije unutar sektora osiguranja, smatraju PwC-ovi analitičari.

Sektor reosiguranja nastavlja se razvijati kako bi odgovorio na nove potrebe svojih klijenata, dioničara i regulatora te pokazuje veće pouzdanje u svoju sposobnost upravljanja rizicima.

Treći glavni rizik bile su klimatske promjene koje stvaraju sve veće troškove kroz zahtjeve za odštetama zbog sve učestalijih i razornijih prirodnih katastrofa. Danas izgleda da bi neki klimatski rizici mogli postati neprihvatljivi za osiguranje.

Četvrti rizik čini upravljanje poslovnim promjenama, generirano, kao što smo već naveli, novim tehnologijama i novim očekivanjima klijenata koji sve više zahtijevaju dobru uslugu, pristupačnost i niske cijene istovremeno. Nemogućnost odgovora na te potrebe može kod osiguravajućih tvrtki rezultirati gubitkom posla i klijenata.

Još jedan rizik koji muči osiguravatelje je regulatorni rizik, koji se popeo s 8. mjesta od prije dvije godine, uvelike zahvaljujući zabrinutosti oko dolaska novih pravila kao što su GDPR i MSFI 17. Ostatak od prvih 10 rizika obuhvaća uglavnom operativne rizike.

Kako bilo, sektor reosiguranja nastavlja se razvijati kako bi odgovorio na nove potrebe svojih klijenata, dioničara i regulatora te pokazuje veće pouzdanje u svoju sposobnost upravljanja navedenim rizicima.

– Reinsurance Banana Skins 2019, jedinstveno istraživanje rizika s kojima se suočava ovaj sektor, proveo je Centre for the Study of Financial Innovation u suradnji s PwC-om. Istraživanje se bavilo globalnim sektorom osiguranja, uključujući sektore životnog, neživotnog i mješovitog osiguranja, reosiguranja i sektora posredništva. Anketu je ispunilo 320 ispitanika iz 42 zemlje.

Cijelo istraživanje, preuzmite OVDJE.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: