Administrativna rasterećenja

Pojednostavljenje i digitalizacija administracije

0 Flares 0 Flares ×
Na otvorenom dijelu 135 sjednice Vlade raspravljene su 22 točke dnevnog reda, među kojima i Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva

Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva 2019. predstavlja put prema olakšavanju poslovnih aktivnosti, osobito zbog toga što svi relevantni međunarodni pokazatelji stanja konkurentnosti i kvalitete poslovnog okruženja upozoravaju na stagnaciju i slab pomak Hrvatske u odnosu na slične zemlje.

Primjerice, Hrvatska je, prema indeksu konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma već nekoliko godina za redom najniže pozicionirana država središnje i istočne Europe. Pomaci u konkurentnosti su već godinama neznatni, čime se Hrvatsko gospodarstvo može okarakterizirati kao statično.

Pokazatelji na ljestvici lakoće poslovanja, odnosno Doing Business ljestvici Svjetske banke, također upućuju na potrebe poboljšanja.

Ohrabruje što je ovogodišnji Akcijski plan hrvatske Vlade širi u opsegu (usamjeren je na 36 poidručja) i sadrži znatno više mjera u odnosu na prethodni (314 u odnosu na prijašnjih 105) s većim iznosom predviđenog rasterećenja (626,74 milijuna kuna u odnosu na 600 milijuna).

Posebno treba istaknuti napore usmjerene prema digitalizaciji administrativnih postupaka što, uz samo smanjenje iznosa financijskih naknada, poduzetnicima pruža mogućnost za efikasnije i financijski uspješnije poslovanje.

Akcijski plan je tu. Vidjet ćemo kako će ići njegova realiuzacija i hoće li se i kako nastaviti s iznalaženjem daljnjih mjera kojima bi se unaprijedila poslovna klima u našoj zemlji.

Više o adminstrativnim rasterećenjima potražite OVDJE.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: