Agilna javna uprava

Iz biltena tvrtke CROZ…

0 Flares 0 Flares ×

Agilni pristup se uglavnom veže za startupe i superkul organizacije u kojima su timska pripadnost i fokus na isporuku vrijednosti jači od hijerarhijskih struktura. Ipak, polako ali sigurno agilni principi prodiru i u stroge hijerarhije javne uprave. Stanje doduše nije jednako na svim zemljopisnim dužinama.

Ministarstvo obrane SAD-a je napravilo ogroman korak u promoviranju agilnih principa u svojim projektima. No to ih je odvelo u suprotnu krajnost: sada su svi projekti deklarativno “agilni” iako u praksi uopće nije tako.

Da bi stalo na kraj lažnim agilnim projektima, Ministarstvo je okupilo Prstenovu družinu sastavljenu od vrhunskih stručnjaka Silicijske doline kako bi im pomogli razdvojiti pšenicu od kukolja. Ne šalimo se, u družini su sve sami Gandalfi, pogledajte sami: CEO Alphabeta (khm…Google…khm) Eric Schmidt, COO Instagrama Marne Levine, CDO Microsofta Kurt Delbene, razni profesori sa sveučilišta, pa čak i jedan astrofizičar! Družina je razradila zanimljiv dokument “Detecting Agile BS” koji daje smjernice kako prepoznati je li projekt uistinu agilan ili najobičniji vodopad u agilnoj koži. Dokument je toliko dobar da ga preporučujemo svima!

Ministarstvo obrane SAD-a nije jedino koje promovira agilne principe u javnoj upravi. Drugi svijetli primjer je agencija 18F koja u okviru aktivnosti američke Vlade isporučuje digitalne usluge i tehnološke produkte. Pritom se služe metodom Lean Startup, a koriste alate i biblioteke otvorenog koda te moderne tehnološke koncepte i programske jezike. Pravi startup, nema se što reći.

Na našim zemljopisnim dužinama nije tako aktivno, ali neki pomaci se ipak vide. Nedavno smo saznali da će Harvard Kennedy School godišnje educirati 35-40 zaposlenika hrvatske Vlade u domeni digitalizacije javnog sektora. Posebno nas raduje izjava posebne savjetnice predsjednika Vlade, Ivane Vukov, da je namjera Vlade “izgraditi timove koji suvereno vladaju terminologijom i principima agilnog projektnog menadžmenta te uspješno svladavaju probleme u kompleksnim sustavima“. Što reći, jedva čekamo 🙂

Izvor: Bilten tvrtke CROZ

Pretplatu na izvanredan bilten tvrtke CROZ možete ostvariti OVDJE.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: