Airbnb iznajmljivači se moraju registrirati

Kažnjavanje svih platformi koje objavljiuju oglase neregistriranih iznajmljivača

0 Flares 0 Flares ×

Gradsko poglavarstvo Pariza zahtijeva registraciju svih onih koji svoje stanove i druge prostore (kuće, vikednice) iznajmljuju putem usluge Airbnb.

Takvih, ne-registriranih iznajmljivača u tom gradu ima više od 80 posto, tvrdi se u istraživanju koje je objavio Le Figaro.

Oni koji se ne registriraju bit će kažnjeni globom, a sličan iznos bit će naplaćen i Airbnbu, za svakog iznajmljivača koji objavi oglas na tom servisu a nije registriran.

Pariz je u prvih šest mjeseci ove godine naplatio više od jednog milijuna eura u kaznama za ilegalno iznjamljivanje stanova turistima i – tužio Airbnb.

U Airbnbu smatraju takav potez pretjeranim i nečim što više koristi hotelima nego samom gradu Parizu.

Prije nekoliko dana Airbnb je objavio da će svim turistima koji posjete Pariz, a odsjednu u nekom stanu kojeg su iznajmili putem tog servisa (a u Parizu takvih stanova ima više od 50 tisuća), naplatiti posebnu pristojbu, u visini od 0.83 eura po osobi, pomnoženo s brojem noćenja. Airbnb će tu svoju boravišnu pristojbu naplaćivati od prvog listopada. Do sada, iznajmljivači stanova su tu pristojbu morali sami nositi u općinu, no mnogi od njih to nisu činili.

U međuvremenu, Francuska je donijela poseban zakon o tome, nazvali su ga ELAN, koji će državi omogućiti kažnjavanje svih platformi koje budu objavljivale oglase neregistriranih iznajmljivača.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: