Alternativa recikliranju

Sustav Loop treba pomoći u borbi protiv sve većeg zagađenja okoliša

0 Flares 0 Flares ×
Sustav Loop pokusno će biti postavljen u svibnju ove godine u Parizu i New Yorku, a do kraja ove godine i slijedeće godine u Londonu, Tokiju i San Franciscu.

Neke od najvećih tvrtki-proizvođača potrošne robe, hrane, higijenskih potrepština i pića, (Procter & Gamble, Nestlé, PepsiCo, Danone, Unilever, Mars, itd.) udružilo u projekt nazvan Loop. Riječ je o sustavu dostave u kojem će njihovi proizvodi: pića, šamponi, deterdženti, sokovi itd., biti pakirani u ambalažu koja će se moći više puta koristiti. U programu Loop nalaziti će se više od 300 artikala.

Nakon što potroše proizvod, kupci će prazne boce i kutije moći ostaviti u Loop torbi na svom kućnom pragu. Te torbe s ambalažom će zatim skupljati posebna služba, koja će ih očistiti, ponovno napuniti i vratiti korisnicima.

Pojedinosti o toj inovaciji – a mi bi smo rekli tek iteraciji jednog starog sustava kojeg smo davno imali i u našoj zemlji – primjerice, mlijeko je nekad dolazilo u staklenim bocama koje je donosio mljekar i odnosio prazne boce – objavljene su danas na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Sustav Loop (eng: “petlja”) treba pomoći u borbi protiv sve većeg zagađenja okoliša, posebno u borbi protiv zagađenja plastikom.

Primjerice, jedno novije istraživanje predviđa da će ukupna količina plastike koja će završiti u oceanima biti teža od svih riba koje plivaju u svim morima svijeta.

Mikroskopske čestice plastike već nalazimo u pitkoj vodi, zemlji, zraku pa i u našim tijelima. I ne znamo kakve sve posljedice to može imati na naše zdravlje i kvalitetu života.

Sustav Loop pokusno će biti postavljen u svibnju ove godine u Parizu i New Yorku, a do kraja ove godine i početkom slijedeće godine u Londonu, Torontu, Tokiju i San Franciscu.

Možda i u Zagrebu.

Sustav Loop zorno je predočio i CNN.

Više o tome potražite OVDJE.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: